Systeem 2017-03-27T11:35:12+00:00

Systeem

Een systeem is voor mij leidraad die in combinatie met goede duiven, een goed hok en een beetje geluk zou moeten leiden tot top prestaties. Het doel van het systeem is dus om de duiven optimaal naar een vlucht te begeleiden waardoor de kwaliteit de doorslaggevende factor is.

In de periode dat er fond word gespeeld hebben we 2 systemen gehanteerd. Met beide systemeen zijn er successen behaald en ik kan niet zeggen welk systeem beter is. De jaren 2013 en 2014 is er totaal weduuwschap gespeeld met als resultaat, 2e nationaal kampioen onaangewezen, 3x teletekst waarvan de 1e NPO. Op nest is 2015 gespeeld resultaten 3e nationaal kampioen onaangewezen en 4x teletekst.

De duiven zijn dus in 2013/2014 op totaal weduwschap gespeeld, ik heb voor deze manier gekozen omdat ik op deze manier alle duiven kan spelen, de duiven goed trainen en vanwege het feit dat het eenvoudiger is. Daarnaast geeft het me de mogelijkheid om zowel doffers als duivinnen te selecteren op prestaties wat later ook in de kweek ten goede zal komen.

De vliegduiven werden altijd gekoppeld zodat de eerste vluchten op nest werden gespeeld, dit is het eerste nest van de duiven! Ze hebben dus geen ronde winterkweek gedaan. Omdat de vluchten half juni beginnen wil ik de duiven vanaf begin mei op weduwschap hebben zodat de duiven zeker 5 vluchten kunnen wennen aan het weduwschap. De duiven gaan vanaf de eerste vlucht ( mits goed weer) wekelijks mee t/m 10 dagen voor inkorving van de eerste marathonvlucht.

De training van de duiven word zodra ze gekoppeld zijn gestart en word in 3 weken opgevoerd van 30 minuten naar 75 minuten, op nest is moet je nog wel eens in de weer met de vlag. Wanneer ze eenmaal op weduwschap zitten gaat dit vanzelf ( mits gezond). vanaf 2 weken voor de eerste marathonvlucht voeren wij de training nogmaals op naar 2x daags waarvan 1 uur verplicht en 15 minuten vrij spelen. Voor wat betreft rijden met de duiven, dit doe ik 1x per week gedurende de marathon vluchten en wel op de zondag voor inkorving en dan alleen de duiven die zaterdags ervoor geen marathon vlucht hebben gehad!!! Na deze lapvluchten mogen de duiven de rest van de dag bij elkaar blijven. De dinsdag voor inkorving word dan niet meer getoond.

De duiven gaan in principe vanaf de start elke week mee tot 14 dagen voor eerste marathon vlucht. Wij hebben de duiven altijd 1x een eendaagse fondvlucht gegeven. Het weekend voor inmanden word zelf gereden ( +/- 80 km) en dit herhaalt zich dan 8 weken lang op zondag.

Medische begeleiding:
Omdat ik een ongelofelijke hekel heb aan veel medicatie probeer ik duiven te kweken met een hoge weerstand. Daarentegen denk ik niet dat je ze compleet zonder medicatie een heel seizoen op topniveau kan draaien. Ik wil graag de medische begeleiding beperken tot een geeltablet 10 dagen voor inkorving van de marathon vlucht en een ornithosetablet op de dag voorafgaand aan de dag van inkorving. Voor het geel zijn de duiven enkele weken voor de eerste marathon vlucht gecontroleerd door een gespecialiseerde duiven dokter en eventueel behandeld, halverwege in het seizoen krijgen alle duiven een belgamagix om risico’s te voorkomen.

Voeding:
Omdat de duiven 2x per dag moeten trainen zullen ze goed en gevarieerd moeten eten. Ik heb gekozen voor de Koopman All-in one mengeling van Beyers. Deze mengeling word het hele jaar door gegeven en word naar behoefte “lichter” gemaakt met zuivering van Voeten. De laatste 6 voedingen bestaat de voeding uit 75% Koopman All-in one en 25% Energie plus, tevens is in 2013 gebruikt gemaakt van de NPE korrel.

Ons nestspel systeem richt zich er op om de duiven 3x te kunnen spelen. De eerste vlucht zitten ze op jongen +/- 8 dagen, vlucht 2 op eieren +/-10 dagen en de laatste vlucht weer op jongen. In theorie heel mooi natuurlijk maar in de praktijk zul je duiven tegen komen die niet terug gaan zitten of er blijft een van de partners weg. hiervoor gaat bovenstaande dus niet op!

We koppelen onze vliegduiven vroeg ( eind december/ begin januari) zodat ze een ronde jongen grootbrengen voor dat de vluchten beginnen. Wij spelen vervolgens de duiven op totaal weduwschap in tot het eerste weekend van mei. Omdat wij vooral de middaglossingen spelen hebben we 2 ploegen die elk om de 3 weken een marathon vlucht worden gespeeld. Om deze reden worden de ploegen ook een week na elkaar gekoppeld, de eerste ploeg eerste weekend mei, 2e ploeg tweede weekend mei.

Net als bij het weduwschap worden deze duiven wekelijks gespeeld t/m 2 weken voor de eerste vlucht, ook het lappen is hetzelfde!

Medisch hebben we het dit jaar iets anders gedaan dan voorgaande weken. Kort nadat de jongen van de eerste ronde waren gespeend hebben we de duiven laten enten tegen paramixo, een week later tegen paratyfus en weer een week later tegen pokken. Op deze manier proberen we een hoop narigheid in het seizoen te voorkomen. 3 weken voor de eerste marathonvlucht hebben de duiven een volledige geelkuur gekregen van 6 dagen, dit is de eerste antibiotica die de duiven krijgen sinds augustus het jaar ervoor!! voor de luchtwegen krijgen de duiven op zondag en maandag voor het inmanden een middel tegen ornithose in het water ( afgewisseld Belgatai/ Ornispeciaal).

Naast deze medicamenten werken we ook met een bijproduct genaamd Colinol van DHP, dit geven we voor dat de vluchten beginnen een hele week en aansluitend 1x per week. Na een zware vlucht krijgen de duiven een eiwit capsule opgestoken om het herstel te bevorderen.

Voeding:
Exact hetzelfde als op weduwschap. Wel hebben we dit jaar uitsluitend voer van beijers gebruikt ipv Voeten en Versele laga.