Weblog 01-08-2017

Het zit er weer op, het marathon seizoen voor mij is voorbij. Ik ben elk jaar heel blij dat het begint maar ook zeker blij als het weer voorbij is. Hoewel het seizoen voor mij slechts 12 weken is sloopt het me toch elk jaar weer. Om 05:00 uit bed voor de duiven en ’s avonds pas om 22:00 uur de hokken afsluiten. Oja, dan werk ik ook nog de hele dag en heb ik een jong gezin wat ook nog aandacht vraagt en krijgt. Wat dat betreft mag ik van geluk spreken dat mijn vrouw me volledig steunt in deze. Duivensport is op verschillende manieren te beoefenen maar ik benader het dan toch als topsport en topsport is intensief.

Maar zoals vaak bij sport word je beloond voor alle inspanningen en tijd die je er in stopt. Vooraf aan het seizoen wat voor mij toch word beschouwd als een tussen periode had ik niet durven dromen van de prestaties die dan toch weer geleverd zijn. Neem eens in je gedachten, augustus 2016 verhuisd van Breda naar Terheijden, hier een compleet nieuw hok geplaatst, mijn oude vliegduiven verkocht en mijn hokken gevuld met duiven overgewend van gestopte clubgenoot Ad van Dongen en late jongen. En hoewel de duiven van Ad van Dongen toch wel een dosis “Zwiers bloed” hadden is het altijd moeilijk met overgewende duiven. Het verhaal begon al een dag voor inkorven Nationaal St. Vincent, mijn onbetwiste eerste gekende “Adnonis-Gerrie” kwam niet thuis van de training en enkele dagen later is hij dood gevonden, gepakt door een roofvogel. Wat moet je dan???? Het was de enige duif op mijn hokken waarvan ik wist dat hij iets moois kon laten zien, immers een jaar eerder werd hij 4e beste jaarling marathon van Nederland. Uiteindelijk werd besloten om zijn broer maar als eerste getekende in te zetten. De vlucht kwam en zonder enkele verwachting zaten ik en de man waarvan ik veel heb geleerd Cees Jansen te wachten. Er waren nog niet veel duiven gemeld toen ineens de duif die nu door het leven gaat als “Neo” als een kanonskogel uit de lucht knalde. Hij won uiteindelijk de 8e NPO, 18e Nat sec 1 en de 33e Nationaal tegen ruim 13.000 duiven. Het was het begin van een seizoen die ik gezien de omstandigheden nooit voor mogelijk had gehouden. Op alle vluchten werden duiven op tijd gepakt op Bordeaux zelfs de 10e en 21e NPO met de twee zussen  “Serena” en “Venus”. De apotheose volgde dan afgelopen weekend op Bergerac. Een vlucht met naar mijn mening een waardeloze lossing!! Wie verzint het om duiven met een middaglossing om 13:00 uur te lossen rekening houdend met een zeer sterke zuid westen wind en een beperkte afstand (750km voor de kortste afstanden). Je kon van te voren aanvoelen dat er een flinke hoeveelheid duiven de nacht in zou worden gejaagd. Veel beter was het geweest om de duiven om 15:00 of zelfs 16:00 uur te lossen, de duiven zouden dan met het vallen van het duister nog honderden kilometers van huis zitten en 99% van de duiven zou dan gaan zitten. Zelf werd ik ook verrast met een duif in de nacht. Om 23:00 uur besloot ik maar te gaan slapen, de duiven vielen niet dik meer en ik zou er dan heel vroeg wel weer uit gaan. Eenmaal op se slaapkamer aangekomen hoor ik het typerende vliegen van een duif en snelde weer naar beneden. Eenmaal buiten zag ik hem niet zitten en scheen met een lamp de daken af. Op een gegeven moment zag ik hem vliegen en hij viel op dak van het huis. Dit was omstreeks 23:15. Ik zag gelijk dat het “Neo” was die wederom als eerste getekende ingemand was. Uiteindelijk ben ik tot 23:55 bezig geweest om de duif binnen te krijgen. De lampen werden aangedaan, er werd een bouwlamp gericht op het hok en ik heb zelfs enkele duiven buiten op de klep gezet om hem maar naar beneden te krijgen. De gouden tip kreeg ik van Ron Merry, die zei dat ik mijn jongen in de ren moest laten. Eenmaal gedaan begonnen de jongen wat te fladderen en te koeren in de ren wat duidelijk de aandacht trok van “Neo”. Uiteindelijk na een smeekbede van 40 minuten had ik hem dan toch geklokt. Uiteindelijk wint hij de 24e NPO tegen 2.664 duiven en de 109e prijs nationaal tegen 21.186 duiven.

De duif “Neo” wint in 2017 3 prijzen op 3x zetten namelijk de 8e NPO St. Vincent, 45e NPO Dax en nu dan de 24e NPO Bergerac. Met deze prijzen is hij afgevlagd als 1e duifkampioen in het rayon en 2e duifkampioen van heel de afdeling. Ik heb in mijn carriere al heel veel gewonnen maar een duifkampioen in groot verband heb ik nog nooit gehad, weer een vinkje dat ik kan zetten op mijn lijstje met wensen wat ik wil winnen in de duivensport ;-)). “Neo” is dus een broer van “Adonis  Gerry” en een zoon van de nieuwe topkweker “Mika”, deze schitterende kras doffer is ondanks zijn jonge leeftijd ( is van 2014)  al vader van: 4e nat asduif marathon jaarlingen PIPA 2016 2e Povinciale asduif marathon 2017 8e NPO St. Vincent 2017 24e NPO Bergerac 2017 26e NPO Bergerac 2016 31e NPO Agen 2016 45e NPO Dax   2017

Al met al hebben deze prestaties geleid tot diverse kampioenschappen in zowel de club als in het rayon hebben we de tripple gewonnen; 1e onaangewezen, 1e aangewezen en 1e duifkampioen. In de afdeling Brabant 2000 moeten we op alle onderdelen Frans Belleter voor laten die een geweldig seizoen heeft gehad, ,maar 3x 2e voelt voor mij onder deze condities gewoon als een overwinning.

Ook kregen we weer een schitterende referentie. Ditmaal was het Johan Boonen die op Narbonne ZLU de 12e Nationaal won met een kleinkind van “Golden Future” x “Frankenstein”. Met deze nieuwe top referentie komt het aantal gewonnen ere prijzen op de ZLU met kleinkinderen van “Golden Future” in 2017 al op 3 uit: 12e Nat Narbonne ( Johan Boonen) 19e Nat Mt. de Marsan/pau ( Verweij- de Haan) 22e Nat Agen jaarlingen ( John Aarts)

Voor degene die nog mee hebben op Perpignan heel veel succes, wellicht dat ik ergens wel ga kijken.
Tot slot wil ik ook graag de vele bezoekers van deze site bedanken, in de maand Juli heft deze site bijna 10.000 bezoekers mogen verwelkomen (9.886 bezoekers) wat een nieuw maand record is.

By | 2017-08-01T11:16:05+00:00 augustus 1st, 2017|Blog|