Weblog 12-08-2018

De voorjaarsbeurs is weer voorbij en daarmee is voor mij het officieuze startsein voor seizoen 2018 gegeven. Al jaren beschouw ik deze beurs als start en te zien aan de vele bezoekers die deze beurs trekt denken er meer liefhebbers zo over. Gelukkig is de kou voorlopig weer uit het land zodat het verzorgen van de duiven ook wat prettiger is. 2018 word voor mij wederom een test jaar want met slechts 10 oude duiven en ploeg jaarlingen zijn ook de verwachtingen voor dit seizoen nog niet allerhoogst gespannen. Sinds mijn verhuizing in het najaar 2016 leef ik toe naar 2019 dat jaar verwacht ik van mezelf en van mijn duiven om weer helemaal op niveau te zijn zoals in 2015-2016.

In 2017 is er dan ook ver boven verwachting gescoord en dat heeft geleid tot een legio aan kampioenenhuldigingen en bon aanvragen. Voor 2018 zal ik mezelf voor de laatste keer richten op alle 5 de nationale middaglossingen en dat dan wel met de 10 oude duiven verdeeld in 2 ploegen. Het komende seizoen staat voor mij vooral in het teken van het verbeteren van het hok. Op zich ben ik zeer tevreden met het hok, het is droog, tochtvrij en de duiven presteren er goed op. Toch is er één ding wat me niet lekker zit. Ik heb in 2017 duiven in de mand gestopt die ik in 2015 en 2016 nooit in de mand zou hebben gestopt, hier en daar een vuil neusje, niet helemaal strak en wat blauw van onder. Het waren beelden van duiven die ik mijn laatste jaren op het hok in Breda niet heb gekend. Maar ja nu het dilemma, de duiven vlogen veel beter dan verwacht echter waren niet 100% naar mijn zin. Afgelopen weekend hebben we dan ook nog wat kleine aanpassingen gedaan aan het vlieghok. Mijn dank daarvoor gaat naar Ad van Dongen die gisteren de nodige tijd en energie hierin heeft gestoken. De wijzigingen zorgen er vooral voor dat er meer zonlicht op de vloer terecht komt. Nu deze week gaan we het hok nog even goed schoonmaken en dan zijn we klaar voor seizoen 2018.

Vanaf deze week word er ook een serieuze start gemaakt met het trainen. In tegenstelling tot andere jaren hebben mijn duiven vanaf oktober tot maart vast gezeten. Om deze reden zal ik ook wat meer werk maken van het laten trainen. Ik heb al gemerkt dat ze het duidelijk minder gewend zijn om te vliegen. Deze week is er dan ook voorzichtig gestart en hoeven de duiven slechts 30 minuten verplicht te trainen. De komende week bouw ik dit dan op naar 40 minuten en zo gaan we werken naar een trainingsduur van 90 minuten in mei. Omdat ik de duiven uitsluitend in de avond laat trainen nu heb ik slechts tijd om 1 ploeg per dag uit te laten. Zo komen dus de duivinnen 3x per week los en de doffers dus ook 3 keer per week.

Op het kweekhok ligt nu de 2e ronde in de schotel en nadat deze gespeend zijn kun ik ergens tussen de 70 en de 80 jongen uit wat voldoende is voor mij. Daarna worden de kweekduiven gescheiden en enkele weken op rust gezet alvorens ze omgekoppeld gaan worden. Hierbij zal dan gefokt worden voor de afhandelingen van bonnen en verkoop. Ook zal ik enkele koppels zetten voor mijzelf met vooral de nationale winnaars en GF in de hoofdrol.

Voor nu wens ik een ieder veel succes met de voorbereidingen, het gaat gelukkig weer langzaam aan beginnen.

 

By | 2018-03-12T11:47:31+00:00 maart 12th, 2018|Blog|