Weblog 15-05-2018

Nog 4 weken te gaan en dan is het inmanden voor de eerste nationale klassieker van het jaar 2018. Het was al enige tijd geleden dat ik iets op de site heb geschreven maar vanaf nu zal dat in de aanloop van de voor mij belangrijke vluchten weer meer regelmatig gebeuren.

De duiven hebben er inmiddels al 1500km opzitten en liggen goed op schema voor de marathon vluchten. Momenteel heb ik nog 49 duiven op het hok zitten om mee te spelen. Van deze 49 zijn er 38 jaarling en 11 zijn overjaars. De meeste duiven hebben alle vluchten gehad echter enkele hebben hier en daar door verwondingen of een vuil neusje een weekje overgeslagen.

Voor mij is gelukkig ook de periode van het vlieghok krabben weer voorbij, er ligt nu stro in het hok waardoor de alleen de broedbakken gekrabd worden. Dit stro ligt er nu 1,5 week in en heb het op vrijdag na het inkorven in de hokken geplaatst. Vervolgens gooi ik er altijd at gif in tegen ongedierte. Omdat de duiven een dag later pas thuis komen hebben deze er geen negatieve gevolgen van. De duiven voor St. Vincent en Bordeaux zitten gekoppeld en van deze eerste ploeg heb ik de eerste eitjes al. Deze zijn enkele dagen te vroeg (dag 7 gelegd) waardoor ik genoodzaakt ben deze 2 dagen binnen te leggen en kunst eieren in de nesten te schuiven. Vervolgens leg ik de eitjes dan over 2 dagen in de broedmachine zodat ze perfect op stand de mand in gaan. Zoals bekend speel ik het liefste de eerste vlucht op jongen van 6-8 dagen, dit heeft me het meeste succes opgeleverd en mijn ervaringen zijn dan je op deze stand net zo makkelijk doffers als duivinnen voorop pakt.

Komend weekend krijgen de duiven van mij een rust weekend, ze hebben immers al voldoende ervaring en ik wil ze voor St. Vincent nog slechts 2x in de mand hebben. Afgelopen weekend hebben ze Mellun gevlogen met 2 nachten mand. Ik wil altijd dat ze in de voorbereiding minimaal 1x met 2 nachten mand worden opgezadeld. Vaak is dit in het begin al omdat er een vlucht word uitgesteld maar dit jaar is dat niet het geval geweest. De vlucht vanuit Mellun was geen gemakkelijke, de hoofdreden zal waarschijnlijk de zuidoosten wind zijn geweest. Mijn eerste duiven hebben ruim 4,5 week in de lucht gehangen en het gros was na 5 uur vliegen pas thuis. Het was dus wederom een zeer goede training.

Omdat de duiven nu een weekje thuis blijven heb ik het voer wel wat aangepast en 50% gerst en paddy toegevoegd. Ze trainen overigens nu dagelijks 75 minuten en omdat het verduisteren sinds deze week gestopt is laat ik ze pas om 20:15 los. De eerste dagen zal ik er waarschijnlijk wat achter moeten jagen om ze weer even te laten wennen aan de schemering maar daarna zal het wel weer als vanzelf gaan.

Nog een week en dan gaan ook de jaarlingen gekoppeld worden en heb ik weer 1 ploeg om ’s avonds te gaan trainen. Ook word er dan gestart met een volledige geel kuur en vanaf dan komt ook de ochtend training erbij. Nog een 2 tal weken uitslapen en vanaf dan gaat bij mij thuis de wekken om 05:00 uur ten behoeve van de duiven. Vanaf dan is het 10 weken zeer internsief met hopelijk weer goede resultaten.

Ik begin er nu echt weer zin in te krijgen en hoewel ik met mijn ploeg nog ver van op oorlogssterkte ben hoop ik net als in 2017 enkele vroege duiven te kunnen draaien.

 

By | 2018-05-15T15:46:08+00:00 mei 15th, 2018|Blog|