Weblog 15-12-2017

Half december en opnieuw tijd voor een nieuwe weblog. In mijn vorige weblog heb ik geschreven pas te zullen koppelen in januari. Toch heb ik gekozen om eind deze maand al te koppelen, januari ontbreekt mij door allerlei verplichtingen helaas de tijd. Op dit moment zijn dus alle oude duiven gescheiden en is er gestart met bijlichten. Verlichten doe ik zoals altijd met normale TL balken, geen over prijzige true light lampen, daar geloof ik simpelweg niet in. Ik verlicht al jaren met de goedkope TL balken en de duiven doen het er prima mee.

Afgelopen weekend waren dan de nationale dagen, het weer zat niet bepaald mee en dat reflecteerde duidelijk op de bezoekers aantallen. Ook vond ik de beurs erg klein en kan me haast niet voorstellen dat het voor standhouders rendabel is geweest. Beter lijkt me om of de nationale dagen en de voorjaarsbeurs samen te laten gaan. Een andere optie zou zijn om de nationale dagen te veranderen in de nationale dag. Dus simpelweg 1 dag beurs ipv 2.

Gedurende de beurs wel diverse liefhebbers gesproken en ook nog even wat nagevraagd mbt de neutralisatie tijd bij ochtendlossingen. Dat er daarbij iets moet gebeuren is voor mij wel duidelijk, de situatie zoals die nu is waarbij geen enkele rekening word gehouden met het nachtvliegen is simpelweg niet meer van deze tijd. Wij als duivenliefhebbers zijn hier zelf verantwoordelijk voor geweest en hebben evolutie een stap geholpen door te selecteren en daarmee dus vooral te kweken uit duiven die tijd stelen in de nacht. Het is een trend die naar mijn mening de komende jaren alleen maar verder zal gaan met jaar op jaar meer nacht duiven. Nu heb ik zelf nog niet de presentatie gezien of gelezen mbt de nieuwe neutralisatietijd dus kan er nu nog niet veel over zeggen. Wel staat bij mij als een paal boven water dat je de ochtendlossingen waarbij duiven verschillend vallen op 2 dagen onmogelijk compleet eerlijk gemaakt kunnen worden. In alle formules word gewerkt met aannames ipv feiten en dat kan helaas ook niet anders. Geef mij dan maar de middaglossingen. Alle prijsduiven vallen normaal gesproken op dezelfde dag. Valt er vervolgens een duif in de neutralisatie dan word deze opgeheven. Volgens mij een eerlijk systeem omdat het voor alle duiven hetzelfde is. We zullen de komende maanden meer duidelijkheid krijgen welke regelgeving en dus berekening het gaat worden voor de ochtendlossingen.

Voor nu gaat alle aandacht uit naar de eigen duiven. De koppelingen op papier worden komende week afgemaakt en worden dan waarschijnlijk tijdens het koppelen nog wat bijgesteld. Enkele bewezen koppels worden terug samen gezet maar het word vooral opnieuw zorgen voor zoveel mogelijk variatie. Duiven van verschillende lijnen/kwaliteiten worden samen gekoppeld om zo breed aantal arsenaal aan jongen te kweken. Ik geloof nog steeds dat er meer goede kweekduiven zijn dan goede kweekkoppels. Vandaar is omkoppelen bij mij het devies om maar die goede kweekduiven te ontdekken. Een voorbeeld is bijvoorbeeld mijn Golden Future, deze geeft met 4 verschillende doffers al topduiven. Ook Eros is er zo een die met 3 verschillende duivinnen al bewezen kweekduiven heeft gegeven. De twee koppels die de eerste ronden wel op elkaar blijven zijn de ouders van “Amber” en de ouders van “Neo”, deze koppels geven toch met regelmaat heel knappe duiven. Even een schot voor de boeg met enkele koppelingen: Kian x Hestia, Kratos x Bonte Lady, Algoz x zus Mika, New Kronos x Gaia enz.

Over “Neo” gesproken, hoewel ik normaal niet uit de vliegers kweek zal dat voor “Neo” wel een uitzondering gelden. Hij gaat komend jaar gewoon weer de mand in, ik heb nog een prestatie op mijn wish-list staan en ik hoop dat hij dat kan waarmaken.

 

By | 2017-12-15T14:35:22+00:00 december 15th, 2017|Blog|