Weblog 23-11-2017

Eind November en Sinterklaas is alweer in het land. De kinderen zijn razend enthousiast en hoewel de oudste het echte verhaal weet doet ze net zo gek mee als de 2 jongsten. Mika, nu 14 maanden begrijpt er natuurlijk allemaal nog niet veel van maar laat zich duidelijk leiden door het enthousiasme van zijn broer en zus.

Dit weekend is het 26 november, een datum dat de echte winterkwekers de duiven gaan koppelen. In de tijd dat ik programma speelde heb ik dit ook 1x gedaan maar daarna nooit meer. Kwestie van geen meerwaarde ten opzichte van koppelen in december voor mij. Ik ben er wel van overtuigd dat je om een succesvolle winterkweek te hebben je de duiven zeer goed moet voorbereiden. De duiven moeten toch wel even rust gehad hebben moeten goed op gewicht gebracht worden en een vereiste is toch wel de lampen aan. Dat laatste is vooral belangrijk als je met onervaren duiven aan de gang gaat ( is mijn ervaring). Ook zijn er liefhebbers die tarwekiem olie over het voer doen echter dat soort zaken zijn voor mij niet relevant. Een goed gezonde duif waarbij je hormoon huishouding wat aanzwengelt door verlichting zal prima koppelen en leggen.

Zelf ga ik pas koppelen in januari en koppel dan gelijk alles. Van de kweekduiven zullen dan de eerste eieren naar de jaarlingen gaan en zo heb ik op betrekkelijk korte tijd al mijn benodigde jongen klaar. Grootste voordeel daarvan is dat ik niet constant blijf bijzetten wat volgens mij de grootste oorzaak is van verliezen aan huis. Ook in januari zal ik de duiven verlichten en wel van 3 dagen voor het koppelen tot aan dat de duiven hebben afgelegd. Daarna gaan de lampen gelijk weer uit om de duiven niet het gevoel te geven dat het voorjaar is aangebroken.

De koppelingen zoals ik ze wil gaan maken de eerste ronde heb ik wel aardig compleet op papier. Hierbij gooi ik letterlijk alles wat ik heb door elkaar ik probeer ik zoveel mogelijk variaties te kweken met de lijnen die op mijn hok heb. Hierna worden de duiven 10 dagen gescheiden en omgekoppeld. In deze 2e ronde hou ik de lijnen veel dichter bij elkaar, zet ik bewezen koppels op elkaar en doe aan ( verwijderde) lijnenteelt. Ik doe dit nu al enkele jaren om simpelweg zo snel mogelijk de beste combinaties te vinden. Een mooi voorbeeld daarvan is “Neo”, deze duif heeft (bijna) alles wat ik aan lijnen op mijn hok heb in zich namelijk vd Berg, Beens, Jellema en Batenburg.

Maar we lopen vooruit, het is pas eind november dus we hebben nog tijd. Maar goed ook overigens want de vliegduiven zitten nog steeds bij elkaar en zullen dat ook nog enkele weken blijven. Daarna worden ze voor een week of 3 gescheiden en vervolgens weer gekoppeld. De vliegduiven laat ik zoveel mogelijk vrij koppelen echter probeer met de oude duiven wel wat rekening te houden met de vluchtplanning. De jaarlingen zijn allen bestemd voor Agen ZLU dus mogen geheel vrij koppelen, lekker simpel houden.

Op dit moment is het transfer seizoen in volle gang. Zelf ben ik al uit gekocht en heb alles binnen wat ik denk nodig te hebben. Hierbij heb ik vooral gekozen voor bewezen duiven zelf omdat dit volgens mij de allerkortste weg is naar succes. Overigens verbaas ik me vaak wat liefhebbers betalen voor jongen van bepaalde lijnen die te koop worden aangeboden door liefhebbers die nog geen fatsoenlijke prijs kunnen spelen. Ik lach er maar om en denk simpelweg van daar heb ik geen concurrentie van. Momenteel zijn vooral de Jellema duiven erg in trek en daar word heel veel geld voor betaald. Enerzijds terecht omdat ik ook vind dat Jelle momenteel de beste is. Anderzijds als ik dan op enorme bedragen zie op bijvoorbeeld veilingen van (achter) kleinkinderen verkocht door derden waarvan ouders en soms ook grootouders nog nooit prijs hebben gevlogen of een bewezen duif hebben gefokt schud ik wel eens met mijn hoofd. De hoeveelheid geluk die je moet hebben om een goede duif te fokken uit een bewezen duif is groot echter als je met duiven aan de gang gaat waar 2 generaties onbewezen duiven in zit kun je denk ik beter een staatslot kopen. De kans dat je serieus gaat slagen is mijn inziens kleiner dan dat je een goede prijs wint in de staatsloterij.

Overigens staan er nu van mij ook enkele duiven en bonnen te koop. In de GPS Champions veiling op GPS-Auctions bied ik 2 duiven aan uit het allerbeste wat ik heb. Een kind van “Le Bernard” x “Amber” dus 2x 1e Nationaal en het enige kind wat dit transfer seizoen te koop komt uit deze koppeling. De andere is een kind van van superkweekster “Golden Future” moeder en grootmoeder van een hele rits top 30 NPO/Nat duiven. Overigens ook in de generatie verder zijn nog een hele hoop kopprijzen te vinden echter ik beperk me tot 2 generaties. “Golden Future” zat gekoppeld aan “Kian” deze top-racer en inmiddels bewezen kweker won de 1e NPO Tarbes op een loodzware vlucht en is grootvader van “Neo” en “Adonis”. Ook bij Peter Struijck won een kleinkind van “Kian” een 9e NPO Dax dus een duidelijk geval van goed x goed. Ook voor deze koppeling geld dat het de enige is die beschikbaar komt.

Op toppigeons staan nu nog 2 bonnen te koop. Ik heb dit jaar weer veel te veel bonnen geschonken ( 8 stuks) en ga dat volgend jaar terug brengen naar 4. De bonnen staan te koop bij de verkoop van de noordelijke Unie en bij de fondclub midden limburg.

Voor nu was dit het weer. Tot de volgende en eventueel in real life op de nationale dagen begin december.

 

By | 2017-11-23T12:42:33+00:00 november 23rd, 2017|Blog|