Weblog 02-07-2019

Het is nu begin juli en we zitten nu midden in het wedstrijdseizoen van de marathon vluchten. St. Vincent, Pau en Agen zijn reeds achter de rug en komend weekend staat de internationale klassieker vanuit Barcelona op het programma. Helaas zal ik hier zelf niet aan meedoen, ik vind mijn ploeg daar nog net klaar voor aangezien ik vooral duiven heb van 2017.

Even terug naar de vluchten. Op Pau hebben we weer eens een ZLU vlucht meegedaan, ik had hiervoor 9 duiven ingemand met de hoop natuurlijk om een vroege duif te draaien. De omstandigheden waren zwaar en zodoende kwamen er op de lossing dag geen duiven door in Nederland. Vroeg uit de veren dus op dag 2, het wachten duurde toch nog wat langer dan verwacht maar om iets voor half 9 arriveerde mijn eerste duif. Het was een duif van 2016 welke ik had overgewend van Ad van Dongen. Deze donkere duivin was de partner van “Neo” toen hij nog op het vlieghok zat, ik had haar 5x gespeeld in de afgelopen jaren met als resultaat 0 prijzen. Normaal zou een dergelijke duif niet meer op mijn hok zitten maar aangezien ik veel meer doffers had dan duivinnen heb ik voor deze dus een plaatsje. “Neo” is zoals bekend naar het kweekhok verhuisd dus deze duivin die nu door het leven gaat als “Late Bloomer” moest op zoek naar een andere partner. Deze heeft ze ook gevonden en vanaf het begin af aan kwam ze hierop beter naar huis. Ik heb haar dus gespeeld op Pau waarop ze nu de 57e Nationaal wint. De tweede aankomende duif was “Serena”, een duivin welke als jaarling geweldig vloog en de op een na beste jaarling was in de afdeling. Als 2 jarige kwam ze echter niet uit de verf, vanaf Bordeaux bleef ze een week weg en vanaf Narbonne was ze net na de prijzen. Nu op Pau heeft ze dan weer het goede ritme te pakken en won de 98e Nationaal. In totaal wonnen 5 van de 9 duiven prijs en zijn ze allemaal weder gekeerd.
In dit weekend werd er ook Nationaal Bordeaux en Perigueux gevlogen waarop diverse liefhebbers met duiven die afstammen van die van mij weer geweldige referenties haalden. Op Bordeaux wist Hand Trouwborst de 9e Nationaal te winnen met een kleinkind van Golden Future ( deze duif was gefokt voor Bob Jansen). Willem Tielemans zag ook een wens in vervulling gaan en won de 12e Nationaal met een kleinkind van Tevez, Ranomi, Marcus en Golden Future. Op Perigueux wist Eddie Peperkamp met en jaarling zusje van “Neo” de 41e Nationaal te winnen. Kortom de lijst met referenties kan weer worden aangevuld.

Afgelopen weekend stond Agen ZLU op het programma en hierop heb ik 2 oude en 19 jaarlingen ingemand. Dat het een zware zou worden was bij inmanden al duidelijk. De temperaturen in Frankrijk zouden oplopen tot 40 graden en met een noord Oostenwind was ik er van overtuigd dat er geen enkele duif door zou komen op de dag van lossing. Ook nu weer vroeg uit de veren dus op dag 2 en meldingen in de gaten houden. Het was iets over 7 toen ik net had gezien dat er in de buurt nog niks zat, in Zeeland en Limburg waar ze een kortere afstand hebben dan ik was er nog geen duif en in Belgie zat de dichtstbijzijnde nog 50 kilometer van mij af. Ik kreeg op facebook de gelukswensen van clubgenoot Paul Couwenberg en hij zei dat hij er van overtuigd was dat ik snel een duif zou hebben. Het duurde 4 minuten nadat hij dat had geschreven toen er uit het niets ineens een duif arriveerde. De duif ging op het dak van de overkapping van mijn buren zitten en aangezien die van mij dat nooit doen twijfelde ik of die van mij was. Rustig floot ik echter ze reageerde niet, ik ben er naar toegelopen en constateerde dat het er wel degelijk 1 van mij was. Ik heb haar met mijn arm begeleid naar de valplank waar ze dan uiteindelijk om 07:09 is geklokt. Er was op at nog nergens een duif en ik begon daarna te dromen van een derde nationale overwinning. De telefoon explodeerde van de vele berichtjes en telefoontjes die binnen kwamen maar helaas mocht het niet zo zijn. De Gebr. Holleman uit Tienhoven wisten mijn 18-355 “Vaiana” te verslaan. Uiteraard de felicitaties aan hun maar ik was toch even teleurgesteld. “Vaiana” is een kleindochter van “Le Bernard” welke in 2016 onder pittige omstandigheden nationaal St. Vincent wist te winnen en nu dus ook bewijst de goede genen door te geven. In totaal zullen 3 kleinkinderen van “Le Bernard” in de top 100 nationaal vliegen maar ook de 9e Nationaal van Ben de Keijzer in een inteeltje naar deze machtige doffer. Ben en Anne wonnen met een jaarling dus de 9e Nationaal, beide ouders zijn bij mij geboren en komen uit Zoon Le Bernard x Amber en Zoon le Bernard x Bonte lady.  Het werd daarna nog een lange zit toen om 09:44 de 18-324 als een kanonskogel naar beneden kwam. Ik heb dit zelf niet gezien (koffie pakken voor de gasten) maar Ad van Dongen en Cees Vergouwen die hier aan het letten waren vertelden me dat. Het was een volle broer van mijn superster “Neo” welke uiteindelijk aan de haal zal gaan met de 17e Nationaal. 2 ZLU vazen dus op deze monstervlucht. Inmiddels zijn de meeste duiven gelukkig weer thuis en zijn er nog 1 oude en 4 jaarlingen onderweg.

Komende week zullen ook de jonge duiven weer eens meegaan, na idiote lossingen van onze afdeling is mijn ploeg al flink gereduceerd. Ik zit er zwaar over te denken om vanaf 2020 maar de navluchten te spelen met deze duiven aangezien de verliezen daar een stuk minder zijn. Vanavond zal ik ze inmanden voor een training vanuit Duffel en als dat goed gaat zullen ze vrijdag weer de mand in gaan voor een vlucht vanuit Quievrain.

Ook zijn de kweekduiven opnieuw gekoppeld. Ik heb ze enkele weken rust gegeven en ook de koppelsamenstellingen weer veranderd. Ik doe dat 2x per seizoen omdat ik altijd op zoek ben naar de in mijn ogen beste combinaties. De jongen die nu geboren worden uit deze koppelingen zijn beschikbaar voor verkoop. Mocht u interesse hebben dan kunt u altijd een e-mail sturen naar frankzwiers@casema.nl

 

By | 2019-07-04T17:17:21+00:00 juli 2nd, 2019|Blog|