Weblog 03-01-2019

Hierbij dan de eerste weblog van het nieuwe jaar.
Als eerste wil ik een ieder het beste wensen voor 2019. Dat het maar een top jaar mag worden voor eenieder. Hopelijk heeft iedereen zijn of haar vingers nog na de jaarwisseling en heeft iedereen goede dagen gehad met zijn of haar dierbaren. Zelf ben ik ook lekker even vrij geweest en heb zo optimaal kunnen genieten van deze dagen. Ook ben ik lekker bezig geweest met de duiven, heb zowel de kwekers als de vliegers voor gekoppeld, hokken wat schoongemaakt en de planning gemaakt voor het komende jaar. Bij het koppelen van de vliegers laat ik ze normaal vrij paren. Ik heb dat nu enigszins beperkt omdat ik graag zou dat alle jaarlingen onderling gekoppeld zouden zitten wat de planning weer wat makkelijker realiseerbaar maakt. Bij mij zitten de jaarlingen en oude duiven gewoon door elkaar dus moest hier en daar wat sturen. Ik kon zichtbaar merken dat de duiven blij waren met de extra aandacht die ze kregen omdat ik thuis was, ze gingen strakker zitten en er kwam ook weer wat meer leven in. Omdat ik voor het werk vertrek en thuiskom in het donker is de verzorging in deze donkere dagen heel minimaal. In het donker vul ik de voer en drinkbakken en 1x in de week laat ik de lampen aan om de hokken schoon te maken.

Over een ruime week worden de kweekduiven gekoppeld, om het wat vlotter te laten verlopen ben ik deze nu aan het bijlichten. De lampen gaan aan om 15:00 uur en weer uit om 21:00 uur. Het is mijn ervaring dat vooral licht een enorme impact heeft op de hormoon huishouding van onze gevleugelde vrienden. Overigens heb je dat bij mensen ook, herfst en winter depressies heb ik vaak zat gehoord, lente en zomer depressie nog nooit…. De vliegduiven worden vervolgens 2 weken later gekoppeld, ook deze worden bijgelicht maar slechts tot 20:00 uur en zodra de eieren er liggen gaan de lampen direct weer uit. Trouwens nog een goede tip voor de liefhebbers die net als ik graag omkoppelen. Leg de eieren direct na het leggen van het tweede ei in de broedmachine ( puntige kant naar onderen) en leg kunsteieren in de nestschaal. Het zal voorkomen dat er eieren verloren gaan door vechtpartijen als gevolg van duiven die hun vorige partners komen opzoeken. Ik doe dit al jaren en het bevalt me prima, ik heb een automatische broedmachine dus hoef alleen dagelijks het bakje water te vullen. Temperatuur staat op 37,8 graden en de eitjes worden elk uur automatisch gekanteld.

Inmiddels ben ik ook gestart met het filmen voor de vlogs die ik ga maken. De eerste zal vooral een introductie zijn en naarmate het seizoen vordert kan en zal ik meer laten zien over het complete systeem. Nu is dat lastig omdat ik door het werk geen mogelijkheid heb in daglicht te filmen. De vlogs doe ik in het engels, als ik eenmaal goed doorheb hoe dan zal ik ze ook ondertitelen om toch ook de Nederlandse volgers tegemoet te komen. Mijn streven is om volgende week de eerste vlog te plaatsten op mijn kanaal. Ik hou u hiervan op de hoogte.

Twee weken geleden was er een aangelegenheid in het inforfcentrum Werkendam waar ik het afgelopen jaar de ZLU vluchten Agen en Narbonne heb ingemand. Ik moet zeggen dat het een leuke club is waar er veel liefhebbers ook prijzen ter beschikking stellen welke dan gratis worden vervlogen over de vluchten. Deze middag was Michel Verweij uitgenodigd om jonge duiven te keuren. Die van mij kregen slechts een 7,5 maar goed, als ze komende zomer goed thuis komen zijn ze voor mij weer een dikke 10 waard ;-). Michel, die ik overigens hoog heb staan houd van wat langere duiven, deze zijn volgens hem beter geschikt voor de ZLU vluchten. Het zou kunnen…. Mijn beste zijn allemaal korte bolletjes dus time will tell. Overigens heb ik in het verleden wel eens een duifje uitgewisseld met Michel Verweij en Peter de Haan. Hun kregen een dochter van Golden Future en ik een dochter van Barry. Het was voor ons beide een zeer geslaagde ruil, uit de dochter Golden Future kweken hun de “Robben” met o.a. 5e en 19e Nationaal Pau en uit dochter Barry kweek ik de 3e Nationaal Agen. Zo kan ruilen heel leuk zijn. Tot slot wil ik de heren van het inkorfcentrum Werkendam bedanken voor het organiseren van deze middag en avond, zat prima in elkaar.

Recent heb ik mezelf nog een kerstcadeautje gegeven. Omdat ik na het winnen van de klassiekers St. Vincent en Dax ook op termijn mee wil gaan doen op Barcelona heb ik een jonge duif aangeschaft bij Frans Bungeneers. Het jonge doffertje komt uit Elena, 1e internationale asduif Barcelona over 3 jaar gekoppeld aan een zoon van Iron Lady Ellie welke eveneens 1e internationale asduif Barcelona is. De duiven zijn gebaseerd op de lijnen van Cor de Heijde en die lijken het bij mij al goed te doen.

Komend weekend mag ik mijn debuut maken op het podium van de ZLU Sterrenshow, voor Agen mag ik maar liefst 3 “vaasjes” ophalen. Ik kijk er naar uit, heb er goede verhalen over gehoord.
Voor deze Sterrenshow heb ik ook nog een duifje geschonken uit “Mika” x “Vienna II”, een vol broertje/zusje ( vermoed broertje) van mijn topvlieger “Neo”. Deze superduif heb ik slechts 6x gespeeld en wint 6 prijzen waarvan 4x 1:100!!! Na enkele maanden overwegen heb ik deze super duif op de kweek gezet. Overigens kwam uit dit zelfde koppel ook de “Adonis” welke 4e beste jaarling werd in de PIPA ranking in 2016. Even terug naar het duifje voor de verkoop, u kunt voorbieden op www.toppigeons.nl , in de zaalverkoop op zondag ochtend is er dan een eind veiling. Mocht u graag het doffertje hebben maar niet naar de veiling kunnen dan kan ik eventueel voor u een kooporder doorgeven.

Voor nu was het dit weer. Laten we er een mooi jaar van maken, succes met de kweek en tot de volgende.

By | 2019-01-03T19:00:27+00:00 januari 3rd, 2019|Blog|