Weblog 04-06-2019

Man Man Man wat is het toch een drukke periode geweest. Gelukkig nu weer even tijd gevonden voor een nieuwe weblog. Inmiddels is het alweer Juni en over 8 dagen gaan we alweer inkorven voor de eerste nationale vlucht van het jaar namelijk St. Vincent. Een vlucht waar ik altijd naar uitkijk en ook altijd probeer om een mooie ploeg naar toe te sturen.

De voorbereidingen voor dit seizoen gingen eigenlijk prima, de duiven verteerde de vluchten goed en hebben ongeveer 2000 trainingskilometers gemaakt. De afgelopen 2 weken hadden ze echter vervelende vluchten vanuit Chevrainvilliers en gisteren vanuit Roye. Vooral over deze laatste heb ik een slecht gevoel over gehouden. De duiven gingen er vroeg uit dit om ervoor te zorgen dat de duiven voor de verwachte warmte thuis zouden zijn. Op de website van onze afdeling stond de volgende tekst:


´Algemeen weerbeeld
Vandaag ligt er een hogedrukgebied boven oost Europa en een lagedrukgebied ten noordwesten van Ierland. Tussen deze systemen in staat een zuidelijke stroming welke de temperatuur in onze regio zal opstuwen tot boven de 30°C. In de vroege ochtend komt er hier en daar wat grondnevel en mist voor, maar dit zal snel oplossen. Het zicht is overal goed, meer dan 20 km.

 Lossing : 6.30 uur
​De duiven hadden een prima vertrek’

Als ik dan lees grondnevel en mist zou ik toch denken dan wacht je maar wat langer. Nu besef ik me dat lossingsverantwoordelijken zijn het meest ondankbare “baantje” is was je kan hebben. Goed lossen schijnt tegenwoordig bijna onmogelijk te zijn en neem dan ook echt mijn pet af voor de heren die dit op zich nemen. Toch denk ik dat er veel problemen voorkomen hadden kunnen worden door simpel een uurtje te wachten.

De eerste duiven kwamen overigens rond de verwachte tijd en prima af, zelf klok ik er 6 in 4 minuten en dat is voor mij acceptabel. Daarna is het echter lang wachten en worden de gaten steeds groter. ’s Avonds waren er 32 vd 40 duiven thuis en nu een dag later staat de teller op 39. Hoewel ik blij ben dat de meeste duiven thuis zijn heeft een dergelijke vlucht serieuze invloed op mijn voorbereiding. Zoals bekend speel ik nest en ik speel hele koppels, 1 duif niet thuis is een verbroken stand voor 2 duiven. Helaas houd het dus in dat er 2 minder naar St. Vincent zullen gaan. Zoals de planning nu is en de duiven herstellen zoals ik hoop zullen er 7 mee gaan naar St. Vincent, allen zullen het tweejaarse zijn. Ik heb nog slechts 3 driejaarse duiven over van de ploeg die ik ooit heb overgewend van plaatsgenoot Ad van Dongen 2 hiervan zitten nog op het vlieghok maar zijn geen hoogvliegers en 1 daarvan is Neo en zit inmiddels op de kweek vanwege uitmuntende prestataties.

Terwijl ik dit schrijf is het 06:06 in de ochtend, de oude duiven zijn er alweer uit vanaf 05:15. Sinds vorige week zijn de ochtendtrainingen begonnen, de eerste 2 dagen moesten de duiven er aan wennen maar nu gaat het helemaal prima. Ze trainen normaliter 60 minuten in de ochtend en 90 minuten in de avond. De eerste trainingen na een vervelende vlucht zoals afgelopen weekend halen ze deze tijd echter niet het is dan vooral zaak om de duiven niet te forceren. De voeding is zoals bekend volle bak Koopman All-in one en met volle bak bedoel ik dan ook echt volle bak. De gehele dag en nacht is er voer in ruime mate op de hokken aanwezig. Ik heb zelf gemerkt dat de duiven ook de afgelopen week meer zijn gaan eten, dit komt uiteraard doordat er meer getraind word en zie ik dus als een positief teken. Ook hebben vele duiven precies op schema hun eerste pen gegooid, dat wil zeggen 2 weken voor St. Vincent. De tweede ben buit ik altijd een stukje af zodat deze weer net wat langer blijft staan. Op deze manier kan ik normaal de laatste vlucht van het seizoen prima halen.

Vandaag is het dinsdag 04-07 precies een week voor inmanden, de duiven gaan niet meer mee met de afdelingen en trainen vooral aan huis. Ook zullen de duiven deze week nog gelapt worden om het kompas scherp te houden. Ik hoop dat deze lapvlucht goed verloopt zodat ze ook weer wat meer vertrouwen krijgen na de laatste slechte vlucht. De eitjes van de St. Vincent ploeg vallen vandaag uit en zodoende worden ze dus gespeeld op jongen van zeven dagen ( mijn favoriete stand). De laatste 3 dagen voor inmanden voer ik de duiven ook op, dat wil zeggen dat de samenstelling van het voer word verrijkt met een energiemengeling. Op zondag bedraagt dit 25% en op maandag en dinsdag zal dit 50% zijn.

Inmiddels is het 06:22, ik heb net de vlaggen weggehaald en de duiven zijn op enkele doffers na die graag nog even “spelen” allemaal weer binnen. Voor nu allen veel succes gewenst met de laatste voorbereidingen, hopelijk word het een mooie vlucht op 15 juni.

 

 

By | 2019-06-04T08:08:41+00:00 juni 4th, 2019|Blog|