Weblog 07-08-2019

Het is zover het seizoen met de oude duiven zit er weer helemaal op. Zo blij als ik ben dan het start zo blij ben ik ook altijd dat het is afgelopen. Hoewel het seizoen slechts 8 weken duurt ben ik er gedurende deze periode enorm intensief mee bezig. Dagelijks gaat dan om 05:00 of eerder de wekker om de duiven eruit te laten en ’s avonds vanaf 20:30 herhaalt zich dit weer. Het seizoen 2019 gaat voor mij de boeken in als een succesvol seizoen. In dit seizoen heb ik voor het eerste de focus grotendeels verschoven naar de ZLU vluchten en heb daarnaast slechts St. Vincent middaglossing en 2 duiven op Bergerac middaglossing gespeeld. Hoewel ik nog steeds een grote liefde heb voor de middaglossingen heb ik vorig jaar na mijn debuut op Agen ZLU ervaren dat om de een of andere reden de topspelers en duiven op de ZLU meer aanzien krijgen. Overigens vind ik dat onterecht omdat er op de middaglossingen een veelvoud van het aantal duiven word gespeeld en het dus statistisch veel moeilijker is om echt aan de kop de spelen.  In de jaren dat ik uitsluitend de middaglossing speelde en daarop ook echt op nationaal topniveau heb gespeeld heb ik veelal te horen gekregen dat mijn duiven niet goed genoeg zouden zijn voor de ZLU vluchten omdat dit veel zwaarder zou zijn.  Ik raakte hierdoor toch enigszins geïrriteerd en had me dan ook als doel gesteld om in 2018 van Agen ZLU mijn hoofddoel te maken. Met een super uitslag startende met 3,6,11 nationaal heb ik veel van deze criticasters gelijk de mond gesnoerd en dat beviel me erg goed. Om die reden heb ik dan ook in 2019 vooral de ZLU vluchten gespeeld. Omdat ik slechts een zeer beperkte ploeg duiven heb op dit moment heb ik gekozen om enkele vluchten te laten schieten. Ik ben immers in 2017 na een verhuizing opnieuw begonnen en slechts een enkele duif spelen op een vlucht is niks voor mij. Enkele goede duivenvrienden raadde me het af om nu al de ZLU te gaan doen en raadde me aan nog 1 of 2 jaar te wachten om dan met een volledige ploeg de strijd aan te gaan. Eigenwijs als ik ben heb ik toch mijn plan doorgezet en met goed resultaat.

Even het ZLU seizoen in keiharde cijfers:

In seizoen 2019 heb ik 57 duiven ingemand op de ZLU en maar liefst 5 felbegeerde ZLU vazen gewonnen ( prijzen bij de eerste 25 nationaal). Elke vlucht is gestart met een prijs bij de eerste 100 nationaal.
Op Pau werd er gestart met een 57e en 98e Nationaal
Op Agen ZLU werd er gestart met de 3e en 17e Nationaal
Op St. Vincent ZLU werd er gestart met de 11e en 14e Nationaal
Op Narbonnen werden 2 duiven in het duister geklokt 63e  om 22:00 en 122e om 22:37 uur.
Op Perpignan werd er gestart met de 2e,75e en 128e Nationaal

In het sterke inkorfcentrum Noord Brabant Noord met echte sterkte spelers als Cor de Heijde, Jan van Gils en Gebr Holleman heb ik in 2018/2019 nu 8 keer ingemand en maar liefst 5x de 1e prijs en 2 x de 2e prijs gewonnen.

Goed, nu nog even terug komen op de vlucht vanuit Narbonne. In alle voorafgaande ZLU vluchten die ik speelde hoefde ik pas op dag 2 te klokken en gezien de resultaten op de middaglossingen kreeg ik het gevoel dat mijn duiven wat langer doorvliegen in het duister en daarmee het verschil maken. Op Narbonne was het dan zover en diende om een fatsoenlijke prijs te halen ’s avonds geklokt te worden. Ik had 11 jaarlingen mee op deze vlucht die reeds Agen ZLU hadden gevlogen. De avond ging in en de eerste duiven waren gemeld. Het was duidelijk dat de duiven vooral aan de kustlijn goed doorvielen. Op de een of andere reden kwam het concours is midden Brabant maar langzaam op gang. Ik begon bijna hoop te verliezen toen om 22:00 uur toch nog een duif arriveerde en daarmee de vroegste melding was in het inkorf centrum. Uiteindelijk wint deze dochter van “Eros” de 63e Nationaal. Het werd donkerder en de kans op nog een duif werd steeds kleiner zo rond 22:35 arriveerde er nog een duif, ze had duidelijk moeite om te vallen. Na enkele minuten kon ze dan toch worden geklokt. Het was mijn eerste getekende “Vaiana” welke eerder dit seizoen al de 3e Nationaal Agen ZLU won. De jaarlingen hebben zich prima geweerd op deze vlucht en hebben genoeg ervaring voor het seizoen 2020.

Afgelopen weekend stond dan de afsluitende vlucht op het programma vanaf Perpignan. Op deze vlucht had ik 10 duiven mee. De wind was vanuit het noordwesten draaiend naar het noordoosten op dag 1. Op dag 2 draaide deze naar het zuiden waardoor ik wist heel vroeg te moeten draaien omdat de overvlucht goede kansen had. Er was reeds vroeg in de ochtend een duif gevallen in Limburg en daar leek niemand meer aan te komen. Ook bij mij verstreek de tijd en wist dat de 1e Nationaal niet meer mogelijk was. Om 08:23 knalde mijn “Bernadette” uit de lucht en helemaal euforisch melde ik deze duif. Het was de tweede gemelde echter na de deceptie op Agen ZLU alwaar ik de vroegste melding had en uiteindelijk 3e ben geëindigd was de vreugde toch wat getemperd. Na een goede 2 uur was ik ervan overtuigd dat de 2e Nationaal Perpignan een feit was en daarmee ook de vijfde ZLU vaas in seizoen 2019. De duivin die het flikte gaat nu door het leven als “Bernadette” en is een kleinkind van “le Bernard” ( 1e Nat St. Vincent)  en “Constance” (17e Nat St. Vincent en halfzus Le Bernard).  Het was de tweede keer dat ze dit seizoen gespeeld was nadat ze op Pau net te laat was om op de uitslag te staan. Nu op een jonkie van 5 dagen was het zeker wel raak en behaalde mijn tot op heden hoogste ZLU notering na al 2x 3e nationaal te hebben gewonnen.

Nadat ik “Neo” dit seizoen op de kweek had gezet was het maar afwachten of er nieuwe toppers op zouden staan. Dat gebeurde wederom en dat wijt ik aan de kwaliteit op het kweekhok. Ik bespaar kosten noch moeite om de kwaliteit op dat hok zo hoog mogelijk te krijgen. Een van de revelaties dit jaar was zeker de kweekwaarde van “Le Bernard”, zijn kleinkinderen wonnen in 2019 reeds 2,3,9 nationaal ZLU. De absolute topper op het vlieghok momenteel is “Aurora” welke als jaarling reeds 6e Nationaal Agen ZLU won. In 2019 won ze op de NPO St. Vincent de 5e prijs en enkele weken later de 11e Nationaal St. Vincent ZLU. Maar ook “Vaiana” welke als jaarling reeds de 3e en 122e nationaal won. Naast deze en ook “Bernadette” (2e Nat Perpignan) en “late Bloomer”(57e Nat Pau en 75e Nat Perpignan) zie ik met volle moed het seizoen 2020 tegemoet.

 

 

 

 

By | 2019-08-07T07:30:05+00:00 augustus 7th, 2019|Blog|