Weblog 18-06-2019

Ik wil deze weblog beginnen met een trieste mededeling. Vorige week is mijn stamduivin “Golden Future” overleden. Toen ik eind van de middag in het hok was zat ze op nest, hoewel ze sinds vorig jaar geen ei meer heeft gelegd heb ik haar gewoon laten zitten. Zojuist trof ik haar weer aan op het nest maar happend naar adem. ik heb haar voorzichtig van het nest gepakt en enkele ogenblikken later liet ze haar koppie zakken. Het is gek wat voor impact het overlijden van een dier op je heeft. Ik besef me heel goed dat zonder deze geweldige vogel ik nooit zoveel mooie momenten in de duivensport zou hebben gehad en ik zal haar serieus missen.

Golden Future is de beste kweekduif die ik ooit heb gehad, haar kinderen, kleinkinderen en zelfs achterkleinkinderen hebben vele topnoteringen gewonnen. Niet alleen op eigen hok maar ook op diverse ander hokken hebben haar nakomelingen voor heel veel mooie momenten gezorgd. Ik heb Golden Future zojuist in de tuin begraven op een centrale plek onder de olijfboom.

De eerste klassieker van het seizoen zit er weer op. Het is jammer dat in deze editie een groot deel van Nederland bij voorbaat al zo goed als kansloos was voor een topnotering. Zelf heb ik afgelopen zaterdag tot aan 15:30 uur onder een dik en gesloten wolkendek gestaan en 80% van deze tijd heeft het geregend. Van vrienden uit andere delen van het land ( zeeland, Limburg en Gelderland) kreeg ik foto’s door van half bewolkte luchten met veel stukken blauw. Op zulke momenten weet ja al dat je zo goed als kansloos bent om een vroege nationaal te spelen. Het was ook duidelijk te zien aan de meldingen, deze kwamen vooral van de kustlijn en het oosten. Natuurlijk zijn er altijd duiven die zich er niks vandaan trekken en doorknallen. In Breda heeft Bernard Brouwer een vroege nationaal en wint daarmee dan ook de eerste in B2000. Een echte topduif is dat. Zelf besefte ik me dan ik vooral moest focussen op een vroege in de afdelingen en dat dat het hoogst haalbare zou zijn. Gelukkig viel dan ook enkele seconden voor 14:00 uur mijn eerste getekende “Aurora” op de klep. Flink nat en zichtbaar aangedaan won ze daarmee dan toch de 5e NPO en de 96e Nationaal tegen 12070 duiven. “Aurora” won in 2018 als jaarling reeds de 6e Nationaal Agen ZLU en is en kleinkind van “Golden Future”. Haar vader is “Cor” een uit ruiling verkregen doffer van Cor de Heijde en de moeder is “Iris” een dochter van “Golden Future” en haar halfbroer ”Zoon Rika”. Op moment van schrijven zijn er 6 van de 8 gezette duiven weer terug op het hok en hopelijk arriveren de laatste 2 ook nog. Opvallend was wel dat hoewel de vlucht door het slechte weer erg zwaar was de duiven enorm snel herstelden. Maandag ochtend stonden de St. Vincent duiven alweer een uur in de lucht. Ik denk dat dit vooral te danken is aan een serie bijproducten die ik nu voor het eerste seizoen aan het testen ben. Later na het seizoen kom ik mits ik tevreden ben over de resultaten hier zeker op terug.

Ook zijn de eerste referenties van 2019 alweer binnen. twee weken op Limoges wisten de comb Zoetbrood uit Apeldoorn reeds een 4e NPO te winnen met een kleinkind van “Eris”. Nu op St. Vincent was het raak bij vriend Eddie Peperkamp uit Arnhem. Ik had Eddie aan de telefoon toen mijn “Aurora” thuis kwam, hij had net geklokt en speelt 80 kilometer verder!! hij won hiermee de 2e NPO, 4e Nat Sector 3 en 12e Nationaal tegen 12.070 duiven een geweldige prestatie. deze 100% zwiers duif was een kleindochter van “Eros” en “Lovely Lydia”. Overigens maakte Eddy een topuitslag want hij won ook nog de 16e NPO met een 2 jaarse duif gefokt uit halfbroer “Le Bernard” x dochter “Mr. Mark”. in totaal won hij 8 prijzen van 14 duiven dus gewoon top!!

Het was zaterdag overigens niet alleen feest op St. Vincent, ook de jonge duiven mochten beginnen aan hun eerste opleervlucht met de afdelingen. Hierover ben ik serieus niet blij met de lossing, ik vraag me af hoe je het verzonnen krijgt om jonge duiven voor de eerste vlucht pas om 16:15 uur te lossen en dan ook nog met meerdere rayons tegelijk wat tegen de afspraken is. Nee hier heeft de lossingsommissie een flinke steek laten vallen en het resultaat is dat na een africhting vele liefhebbers al met ( half) lege hokken zitten. Zelf heb ik dan weer de mazzel fonduiven te hebben en deze komen dan in de dagen erna makkelijker na. Overigens ontbreken ook hier diverse jongen.
Ik heb dit seizoen echt werk gemaakt van de jonge duiven, ik heb ze goed aan huis getraind en ook zelf 8x gelapt tot aan een afstand van 45km. Telkens kwamen de duiven vrij goed naar huis en alleen bij de eerste lapvlucht zijn enkele duiven verspeeld. Ik had een mooie, gezonde, goed trainende groep en dan is het erg vervelend dat er zo slecht mee word omgegaan door de lossingsverantwoordelijken. Ik begrijp dat het lossen van duiven erg moeilijk is en dat je het ( bijna) nooit helemaal goed doet maar dit is in mijn ogen toch een serieuze misser.

Goed, op naar komend weekend, voor mij staat Internationaal Pau op het programma. Ik heb na jaren met plezier middaglossingen te hebben gespeeld voor dit seizoen het roer wat omgegooid. St. Vincent is daarom ook de enige middaglossing die ik op mijn programma had staan. Voor Pau zijn er gisteren 9 ingekorfd, hopelijk word het een mooie vlucht met enkele kopduiven.

Het is nu 06:15 uur ik ga mijn duiven binnenhalen, ze hebben vanaf 05:15 gevlogen en een uur is voor mij in de ochtend voldoende. Ik wens iedereen succes komend weekend en tot de volgende.

By | 2019-06-18T07:21:45+00:00 juni 18th, 2019|Blog|