Weblog 18-08-2019

Het seizoen voor de marathon duiven is nu al twee weken ten einde en net als vorige jaren betekende dat een vakantie. Ik vind het enorm belangrijk om direct na de laatste vlucht met de kinderen er op uit te gaan. Ze hebben immers zomervakantie en ondanks dat dit prime time is voor de duiven stel ik mijn gezin voorop. Ook nu zijn we direct na Perpignan vertrokken voor een korte vakantie. Het zijn de grote voordelen die een fondspeler heeft ten opzichte van een programmaspeler welke er vanaf half maart tot half september intensief mee bezig is. Voor mij en in mijn situatie met een jong gezin is dit nooit een optie geweest en direct na de geboorte van mijn dochter ben ik dan ook gestopt met de programma duiven. Het gezin maakt voor ons als duivenliefhebbers toch vaak een flinke opoffering en dat probeer ik zoveel mogelijk te beperken. Dus in het voorseizoen wanneer de duiven op de vitesse en midfond vluchten zijn ben ik vaak zat niet thuis bij het thuiskomen. Op deze manier beperk ik de opoffering van het gezin tot 8 weekenden waarin de marathon vluchten zich afspelen. Persoonlijk denk ik dat als vader van jonge kinderen dit de enige manier is en dat daarom ook specialisatie (op de fond) de toekomst heeft.
Na een korte vakantie direct na Perpignan is het nu weer tijd om even orde op zaken te stellen, als eerste moet ik mijn ouders bedanken welke al jaren gedurende onze vakanties het fort bewaken en zorg dragen voor al onze beesten. Mijn vader is al enkele jaren een grote hulp voor mij in de duivensport en gelukkig vind hij het zelf ook leuk. Dankzij hem kunnen mijn jonge duiven ook gedurende mijn vakantie hun opleiding vervolgen en dat is voor mij heel belangrijk.

Inmiddels hebben de jongen al diverse vluchten gehad en zijn ze afgelopen vrijdag gelost in Melun op 370km van huis. Ondanks dat ze nu flink in de rui aan het vallen zijn kwamen ze prima af. De eerste weken konden ze ook nog prima prijs halen maar dat is er nu wel af. De verliezen vallen na de twee slechte lossingen van B2000 aan het begin van het seizoen mee en ik heb nog een prima ploeg over. Ik bekijk nu van week tot week of ik ze nog speel, het is niet meer perse nodig echter als het weer goed is wil ik ze graag nog wat extra ervaring meegegeven. Afgelopen vrijdag dus Melun gespeeld en dat was een top oplossing van onze afdeling B2000 welke hiermee flexibiliteit hebben getoond zodat we toch nog een vlucht hadden met het zeer slechte weer in vooruitzicht op de zaterdag en zondag. Toch hebben er 2 het hok niet kunnen bereiken en heb ik er 1 serieus gewonde bij. Hopelijk komen de andere 2 nog na zodra het weer droog word.

De oude duiven hebben rust en hebben niet meer getraind sinds de inkorving van Perpignan. Het heeft als gevolg dat de duiven gelijk massaal pennen gooien. Mijn topper van het seizoen “Aurora” gooide er zelfs 3 tegelijk. Nu we het toch over “Aurora” hebben…. Ik heb er enige tijd goed over nagedacht maar ze gaat dan toch maar naar het kweekhok. Begin van het jaar heb ik het al gehad over verjonging van het kweekhok en dan is een duif zoals deze perfect omdat mee te doen. Ook “Fury” een van de laatste zonen van “Golden Future” welke als jaarling reeds de 11e Nationaal won en nu dit jaar op Perpignan ook netjes op tijd was met een 128e Nationaal gaat naar het kweekhok. De nakweek van “Golden Future” is fenomenaal en wil graag deze lijn zo goed als mogelijk vast leggen op het kweekhok. Verder heb ik enkele koppelingen gemaakt waarvan ik ook enkele jongen terug houd voor het kweekhok en daarmee hebben we dan de noodzakelijke verjonging wel doorgevoerd. Natuurlijk hebben deze beslissingen ook effect op het vlieghok, ik haal immers 2 topduiven weg. Toch heb ik vertrouwen in de anderen die blijven zitten zoals “Bernadette”, 2e Nat Perpignan, “Vaiana”, 3e Nat Agen, “Pandora”, 14e Nat St. Vincent, “Mad Max”, 17e Nat Agen maar ook “late Bloomer” welke de 57e Nat Pau en de 75e Nat Perpignan won.

Met al deze duiven worden nu nog 2 ronden gekweekt en daarna mogen ze op rust. Ook de kweekduiven gaan aan hun laatste ronden beginnen waarbij zodat ze voldoende rust hebben voordat ze weer moeten in seizoen 2020.
Ik besef me dat ik best veel vraag van deze duiven en daarom begeleid ik zo ook zo goed als mogelijk. Sinds dit seizoen gebruik ik hiervoor de bijproducten van Belgavet wat me enorm goed bevallen is.
Het meeste viel me op hoe snel de duiven herstelden en hoe makkelijk ze tot aan de laatste weken de trainingen volhielden. Ik ga deze producten ook zeker in 2019 weer in mijn systeem implementeren en zal er in de komende weblogs meer over vertellen. Voor zijn er dus naar Beyers voor het voer, belgica de weerd voor de medische begeleiding dus een derde firma bijgekomen in de begeleiding van mijn topduiven naar topprestaties. Voor nu was dit het weer, tot aan de volgende zou ik zeggen.

 

 

By | 2019-08-18T15:32:59+00:00 augustus 18th, 2019|Blog|