Weblog 27-05-2021

Weblog 27-05-2021

 

Eind mei en met nog 3,5week voor inkorven Pau zijn nu alle remmen eraf. De duiven worden dagelijks op een vaste tijd getraind, het voer is volle bak Beyers Koopman all-in one en het schema met bijproducten van Belgavet is weer volledig opgepakt. Deze week ondergaan de duiven hun jaarlijkse geel kuur en vanaf nu moeten ze per week beter gaan worden. Als nu ook het weer mee gaat werken zou het moeten lukken. Ik moet wel eerlijk bekennen dat de duiven totaal niet in vorm zijn en ik hier en daar wel een beetje zenuwachtig wordt omdat het allemaal nog niet echt mee zit. Er zijn wat duiven verspeeld en een topper is geblesseerd waardoor koppels verbroken zijn en ook merk ik dat de duiven door de uitgestelde lossingen hun eieren eigenlijk wat te laat leggen.  We gaan er alles aan doen om dit weer recht te trekken dus hopelijk komt het goed.

Inmiddels is ook de laatste ploeg ( Agen) gekoppeld en zitten nu alle duiven in 1 hok. Dat is prettig en maakt het trainen wat makkelijker. Ook merk ik altijd dat wanneer ik begin met koppelen de vorm daalt, er lopen dan enkele duivinnen in een hok met gewillige doffers. Nu alles gekoppeld is komt er weer wat meer rust in en daarmee komt hoop ik ook de vorm weer terug op de duiven. Vanaf volgende week gaat de wekker weer extra vroeg en wordt er gestart met de ochtendtrainingen, vanaf dan is dus het echte seizoen begonnen. Dit weekend gaat alles nog een keer de mand in voor 415km. Normaal zou ik kiezen om de St. Vincent ploeg een kortere vlucht te geven omdat deze over 1,5 week de mand in moeten. Omdat ik St. Vincent dit jaar als een opwarmvlucht zie en omdat de duiven de afgelopen weken naar huis gewaaid zijn kies ik voor de vlucht van 415km.

De jonge duiven beginnen nu ook serieus te trainen en ook met hun ben ik al begonnen om ze aan de vlag te laten wennen. Ze trekken er steeds meer op uit en ik zal ze binnenkort eens opsluiten in de mand voor een lang weekend. Ik doe dat al jaren zo en verzorg ze dan via voergoten aan de mand. Zo leren ze eten en drinken en raken ze ook gewend aan in de mand zitten. Net als voorgaande jaren zullen de jongen worden gespeeld op de jonge duiven vluchten. Wel vind ik het heel jammer dat de vluchten weer starten eind juni in plaats van eind Juli zoals vorig jaar. Terugkijkend naar dat corona seizoen heeft wel laten zien dat de verliezen bij een latere start veel minder zijn. Nu kun je zeggen “Frank, dan speel je toch natour”. Dat klopt maar dat is zeer zeker niet dezelfde leerschool. Van een clubgenoot heb ik 4 snelle rakkers in mijn jonge duiven ploeg, ik ben benieuwd of die zich kunnen onderscheiden van de massa fond duiven.

In het noorden van het land hebben ze komende week reeds een eerste middaglossing op het programma staan. Limoges staat op het programma een vlucht van amper 800km. Naar wat ik heb begrepen zijn er heel veel duiven op ingemand (meer dan 7000) dus blijkbaar is er behoefte aan. Zelf vind ik het jammer dat niet heel Nederland tegelijk start op St. Vincent, door de vele noordelijke duiven die nu op Limoges zitten en dus niet naar St. Vincent gaan verliest de mooiste nationale klassieker wel aan deelname en daarmee aan glans. Toch…. De weergoden zijn de mannen uit sector 3 en 4 goed gezind en het beloofd een mooie vlucht te worden met een kopwindje en fatsoenlijke temperaturen. Allen alvast heel veel succes gewenst met deze interprovinciale vlucht.

Dat was het weer voor deze keer, tot de volgende.

 

 

By | 2021-05-27T13:10:35+00:00 mei 27th, 2021|Blog|