Weblog 02-07-2018

Afgelopen vrijdag was het dan de beurt aan mijn jaarlingen. Ik had ze ingemand op de ZLU vlucht vanuit Agen. Een bijzondere vlucht voor mij omdat het de eerste test is van de eerste duiven die op de hokken in Terheijden zijn geboren na de verhuizing. Ik heb heel bewust gekozen om deze duiven op Agen te spelen ipv de Bordeaux middaglossing een week eerder. Mijn ervaring is namelijk dat jaarlingen een ochtendlossing beter verteren dan een middaglossing. Ik weet dat heel veel liefhebber het niet met mee eens zijn maar naar mijn mening is een middaglossing veel zwaarder voor de duiven als een ochtendlossing. Vooral de spierverzuring op dag 2 na reeds op dag 1 vele kilometers gevlogen te hebben is hier debet aan. Als sporter (zwemmer) zwom ik liever 1x 3km aaneengesloten ipv 2 dagen achter elkaar 1500mtr op wedstrijdsnelheid. Dag 2 voelde mijn lijf stijf en verzuurd aan en ik vermoed dat dit bij de duiven niet heel veel anders zal zijn.

Agen zou dus mijn ZLU Debuut vanuit Terheijden worden. Het werd een loodzware vlucht waarop de dag van lossing in Nederland geen aankomsten waren. De snelheden internationaal zaten op 1 duif na al onder de 1000mtr/min. Nauwlettend de meldlijst in de gaten houdend zag ik dat zowel in Limburg als aan de westkust een duif was gevallen. Ook duivenvriend Carlo Dominicus had in Goes een jaarling geklokt dus het kon gaan gebeuren. Samen met Wim Gielen, Eddy Peperkamp en later Ad van Dongen zaten we op de duiven te wachten. Wim Gielen heeft de reputatie te vroeg te vertrekken als hij ergens zit te kijken en ook nu was dat het geval. Eddy Peperkamp vertelde mij een schaduw te hebben gezien maar wist niet of het een duif was. Vervolgens kijkend op het dak zat daar een duif ineen. Opvallend omdat mijn duiven normaliter vanuit de lucht op het hok vallen. Ik heb enkele keren gefloten en geroepen en de duif kwam naar beneden en naar binnen om 07:19 uur. Ik heb de duif gemeld en het bleek uiteindelijk de 3e Nationaal te zijn. Uiteraard werd dit gelijk gevierd en mijn telefoon barste los met felicitaties. Het blijft gewoon een geweldig gevoel om een vroege duif te draaien, het geeft me een enorme kick en daar doe ik het allemaal voor. Even later om 07:48 kwam er nog een aangevlogen die gespot werd door Ad van Dongen. Deze kwam vlot naar binnen en zou uiteindelijk goed zijn voor de 6e Nationaal. We zaten even kort wat na te genieten toen vriend Willie-Jan vd Goorbergh belde om even te feliciteren. Even weglopend met de telefoon zie ik tot mijn verbazing nog een duif wat ineengedoken op het dak van de woning zitten. Niemand heeft deze duif zien aanvliegen maar ook deze duif reageerde prima op het fluiten en kwam naar beneden en werd om 08;04 geklokt. Uiteindelijk winnen deze 3 topduiven de 3e, 6e en 11e Nationaal tegen 4.776 duiven. Een geweldige duiven dag was weer een feit en werd het een top debuut op de ZLU vanuit Terheijden.

De eerste duif “Fusion” wint de 3e Nationaal Agen en is gefokt uit “Tevez” de nestbroer van “Olympic Zara” welke ik op de totale veiling van Mark vd Berg werd aangekocht. De moeder is “Rhea” een dochter van de “Barry” van Verweij- de Haan. Het leuke hiervan is dat Peter de Haan mij enkele jaren geleden benaderde voor iets uit “Golden Future”. Een ruil werd voorgesteld en zo ging er wat van mij naar Mijdrecht en kwam er wat van Verweij- De Haan naar mij toe. Uiteindelijk zijn we beide erg succesvol geweest met deze ruil, zo komt de moeder van “Robben” welke vorige week de 5e Nationaal Pau won voort uit deze ruil en komt nu dus “Rhea” welke de moeder is van “Fusion” ook uit deze ruil.

De tweede duif “Fusion” wint de 6e Nationaal Agen en is gefokt uit “Cor”, een halfbroer van “kleine Blauwe” welke een 1e Nationaal St. Vincent won bij Cor de Heijde. Ook deze duif is via een ruil met Cor de Heijde op mijn hok gekomen. De moeder is “Iris”, een inteelt dochter naar mijn stamduivin “Golden Future” uit “Zoon Rika” x “Golden Future”.

De derde duif wint 11e Nationaal en is gefokt uit “Kian”, 1e NPO Tarbes 2013 x “Golden Future”. “Kian” heb ik in 2011 als ei gekocht bij Mark vd Berg en was de duif die in 2013 op vergelijkbare omstandigheden als afgelopen weekend mij mijn eerste overwinning bezorgde op de marathon. “Golden Future” is mijn absolute stamduivin en komt oorspronkelijk af van Arjan Beens.

Uiteindelijk winnen 15 van de 32 ingezette jaarlingen in het inkorflokaal prijs en 6 duiven eindigen bij de eerste 153 Nationaal. Wat de snelste 3 topduiven internationaal doen weet ik nog niet maar verwacht dat ze alle 3 bij de eerste 25 Internationaal zullen eindigen.

Op deze vlucht waren er ook weer enkele referenties die binnen kwamen wat ik eigenlijk net zo leuk vind als zelf vroeg vliegen. Zo won Henri Wittens de 20e Nationaal die gefokt werd door Willem Tielemans uit een dochter van “Tripple 8” x “Rhea”. Huub vd Boom wint de 94e Nationaal met een kleinkind van “Kronos” en “Bonte Lady”

Voor nu gaat de focus weer naar Dax een vlucht waarbij ik goede herinneringen heb en waarop zoals het er nu naar uit ziet 5 duiven worden ingemand. Een heel klein ploegje maar hopelijk is er toch een die een kopprijs wint.

Ik wens een ieder weer veel succes komend weekend, maak er iets moois van.

By | 2018-07-02T20:33:49+00:00 juli 2nd, 2018|Blog|