Stamopbouw

Stamopbouw 2017-03-28T12:08:43+00:00

Van een echte stamopbouw kan ik op dit moment nog niet spreken. Wel heb ik de intentie om van de duiven die er nu zitten een stam te gaan maken bestaande uit 3 lijnen.

Omdat ik er van overtuigd ben dat succesvol zijn in de duivensport valt of staat met goede duiven heb ik de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in mijn kweekhok. Hierbij heb ik een aantal stelregels gehandhaafd.

  • De liefhebber waar ik duiven koop moet in een soort gelijke situatie zitten als ik, dus drukke baan, jong gezin en maar beperkte tijd voor de duiven.
  • Ouders/grootouders moeten nationale topduiven zijn die meervoudig kop hebben gespeeld. Toen ik startte met investeren heb ik me vooral gericht op nationale winnaars echter ik ben daarvan terug gekomen. Ik heb liever een duif die 2 of meer x top 10 heeft gespeeld als ouder dan een duif die 1x een 1e nationaal heeft gewonnen.
  • De duiven moeten van een liefhebber komen die op dat moment en enkele jaren daarvoor al op ongelofelijk hoog niveau speelt. Oude roem en namen als vd wegen/ aarden enz. is aan mij niet besteed.
  • De aangekochte duif moet uit een famillie van winnaars komen, een knappe uit een familie van losers is voor mij niet interessant.

Met deze stelregels heb ik nu 3 lijnen op het hok zitten die voldoen aan die eisen. Daarnaast heb ik enkele losse duiven om in te kruisen en te proberen. De lijnen:

Dankzij mijn toenmalige vriendin (inmiddels mijn vrouw) ben ik in contact gekomen met deze jonge zeer gedreven kampioen. Mark is zeer goed geslaagd met duiven van FPP ( de Brive) en van Koop en Gerda Kiekebelt, het absolute topkoppel bestaat dan ook uit de “Brive 2” ( Zoon de Brive) x “Wonder van Drijber (Kiekebelt) Uit dit koppel zijn onder andere “Olympic Zara”, “Anna” en “Tevez” gekomen. Daarnaast heeft hij met zijn “Brive 1” , welke een halfbroer is van de “Brive 2” nog een geweldige vererver op het hok die al vader is van een 1e internationaal Bergerac. De invloed van de Mark vd Berg duiven op mijn vlieghok is momenteel het grootste. In de periode 2011-2012 heb ik van Mark diverse koppels mogen lenen om daarmee te kweken. Op zijn totale verkoop in 2013 heb ik top duif “Tevez” aangekocht. In 2015 heb ik via Henri vd Berg ( broer van Mark) nog enkele toppers van dit soort op de hokken gekregen en heb ik met “Ranomi” een echte topper op het hok
Met Arjan ben ik in contact gekomen door de aankoop van de “Golden Future” op PIPA. Arjan was al jaren een van de allerbeste spelers op de marathon vluchten van Nederland. Toen “Golden Future” werd opgehaald heeft Arjan me enkele koppels eieren van de vliegduiven aangeboden later dat jaar, een geweldig gebaar. Inmiddels zijn we een paar jaar verder en is de invloed van de Beens duif duidelijk aanwezig op het hok. de “Golden Future” ( dochter van super kweker “Rika”) heeft zich ontport tot super kweker, kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen wisten zich al op teletekst te spelen. Van Arjan heeft eigenlijk vooral de “Rika “ lijn mijn interesse, deze lijn heeft zo veel goede duiven gegeven dat het genen pakket enorm goed moet zijn. De kans op een goede nakweek met dit soort duiven is daarom ook veel groter. Naast “Golden Future”, heb ik van Arjan zijn “Rika” lijn een zoon en dochter ( “Suusje” en “Aphrodite”) van het koppel “Olympic Miss Gijsje” x “Snelle Jelle”, beide super presterende kinderen van “Rika”, een zoon ( Frankenstein) van “Rood Meisje” 1e nationaal Brive en eveneens dochter “Rika”, zoon (Marcus) “Marianne” die 3x op teletekst stond en een volle zus is van “Olympic Miss Gijsje” en “Roos Meisje”.
Jelle is al jaren bekend om zijn super sterke spel, eerst in Friesland en nu vanuit Nijverdal weet hij elk jaar weer super uitslagen neer te zetten met vaak nakomelingen van de wereld beroemde “Zwart Goud”, “Fondkoppel”, “Saffier”, “Orion” en “Dirke”. In het najaar van 2012 ben ik in contact gekomen met Jelle voor het verzilveren van een bon die gekocht was op het praathuis. Bij het verzilveren kwam ter sprake wat voor duiven we hadden en trots vertelde ik dat ik duiven had van Mark en Arjan en dan ook specifiek welke. Jelle was zeer enthousiast over de “Golden Future” en van het een kwam het ander. In 2013 is de “Golden Future” voor samenkweek naar Nijverdal gegaan waar zij gekoppeld is aan de super kweekduiven van Jelle. zo is zij gekoppeld aan de “Inteelt saffier”, vader van vliegend wonder “Olympic Romee” (“Carolijn”), legendarische kweker “Zwart Goud” ( “Kristel” en “Josje”) en aan haar halfbroer de “Zoon Rika” (“Artemis” en “Iris”). Uit al deze koppelingen zijn de jongen gedeeld met als resultaat een flinke injectie van Jellema duiven in het kweekhok. Zeer recent heb we nog een aankoop gedaan namelijk een jonge doffer (“Boreas”) uit “Olympic Romee”, een van de allerbeste marathon duiven ter wereld met 5x teletekst en in 2015 beste duif op de Olympiade. “Olympic Romee” was gekoppeld aan “Dirke” een echte topvlieger en kweker uit het “Fondkoppel”, zelf is hij vader van “Kleine Jade” de winnares van internationaal Barcelona 2014.