Historie Frank Zwiers

Actief in de duivensport sinds 2001

Historie 2018-06-20T12:24:56+00:00

De start

Ik ben voor het eerst bewust in aanraking gekomen met de duivensport in 1996, in dat jaar kreeg ik op de middelbare school een vriendin die samen met haar vader duiven had. Hoewel de liefde voor vogels in mijn familie aanwezig is was dit toch het moment dat ik serieuze interesse kreeg in de duivensport. Toch duurde het tot 2001 voordat ik zelfstandig ben begonnen met de duivensport. In dit jaar mocht ik met grote dank aan mijn helaas overleden opa een hokje in de tuin zetten van 3,4 meter en ben ik zoals bijna iedereen gestart krijgertjes uit de club op de programma vluchten. Voor de eerste overwinning heb ik toch een jaar moeten wachten die viel op een marathonvlucht vanuit Bordeaux met een overgewende duif van Sjaak van Beckhoven. De duif zegevierde in de club en won in groot verband tegen ruim 8.000 duiven de 26e prijs.

GOLDEN FUTURE

TEVEZ

2e fase

Na enkele jaren bij het ouderlijk huis te hebben gespeeld ben ik in 2003 op eigen benen gaan staan en verhuisd naar Breda. Een nieuw hok kwam in de tuin te staan en voor het eerst ben ik gaan investeren in goede duiven. De duiven kwamen voor 90% van Cees Jansen uit Bavel en aan deze man heb ik enorm veel successen te danken. Naast kinderen van de absolute toppers heeft Cees me altijd bijgestaan met enorm veel adviezen.  In 2005 werd voor het eerst gestart met de jonge duiven in een nieuwe club, de gedrevenheid spatte er af en de uitslagen waren beter dan ooit verwacht. De eerste vlucht werd gewonnen maar de 2e vlucht was een spektakelstuk, in de sterke CC Breda werd 1 t/m 11 gespeeld tegen 507 duiven met zelf 32 duiven mee.  Enkele andere mooie successen in de periode 2005- 2009 waren 1e Strombeek tegen 7.313 duiven, 1e Morlincourt 3.762 duiven en mijn debuut op teletekst met de 7e nationaal Orleans tegen bijna 20.000 duiven.  In deze fase heb ik in 2005 gespeeld onder de naam Gebr. Zwiers en in 2009 onder de naam Zwiers & vd Goorbergh. Na het seizoen 2009 waarin wederom geweldig met de jongen werd gespeeld heb ik besloten te stoppen met de duiven. Naast de geboorte van mijn dochter en drukke werkzaamheden kon ik het niet meer opbrengen om vanaf half maart tot half september intensief met de duiven bezig te zijn.

3e fase

Op 14 januati 2011 kreeg ik van mijn vrouw een enorm mooi verjaardagscadeau. Ze had in de gaten dat ik de duivensport enorm miste en had voor mij enkele duiven besteld bij de nationale fondtopper Mark vd Berg uit Ijsselmuiden. Ik besloot er weer volledig voor te gaan maar nu dan uitsluitend gericht op de marathon vluchten. De intensieve periode is veel korter en dus veel beter te combineren met gezin en drukke werkzaamheden. Naast de duiven van Mark had ik op internet een mooi blauw duivinnetje ( Golden Future) gekocht van Arjan Beens, op de foto sprak deze duif me zo aan dat ik haar heb gekocht. En zo had in maart 2011 ineens een duivin, ik heb toen Mark gebeld met de vraag of hij niet toevallig een doffer over had die ik kon lenen en die had hij wel. Mark had voor mij 5 duiven, 2 koppels en 1 doffer te leen om mee te kweken. Tevens zijn er in 2011 nog een aantal eieren gekocht en gekregen bij Mark vd Berg en Arjan Beens.

In 2012 zijn deze duiven afgericht en in 2013 gingen ze voor het eerst mee op een echte marathon vlucht. De 3e vlucht werd er 1 om nooit te vergeten op een bloedhete dag met een noord oosten wind viel om 12:08 ineens een kras doffer op het hok. Omdat we de computer aan hadden staan wisten we gelijk dat het een heel vroege was en de zenuwen gierden door mijn lijf. Het bleek achteraf goed te zijn voor de 1e NPO Tarbes en de 5e van het gehele concours, voor mij een dag om nooit meer te vergeten. Verder werd dat jaar nog de 7e NPO Cahors ( Snelste jaarling), 13e NPO Bergerac en 18e NPO Dax gewonnen met een handvol tweejarigen en jaarlingen. Dit resulteerde in het 2e nationale kampioenschap onaangewezen… een droomstart!!

RANOMI

NEO

4e fase

In januarie 2016 werd besloten te gaan verhuizen, we waren in verwachting van ons 3e kindje en de starterswoning in Breda voldeed niet meer aan de behoeftes. Al snel werd een huis gevonden in Terheijden en zo was reeds in maart 2016 bekend dat dit het laatste seizoen zou zijn in Breda. Er waren in de jaren 2013 t/m 2016 geweldige successen behaald op het omgebouwde Dumo hok met als absoluut hoogste punt de 2 Nationale overwinningen binnen 3 weken in het laatste seizoen 2016. Nu was het dan tijd om weer opnieuw te starten. De vliegploeg werd verkocht op GPS-Auctions en in de tuin van het nieuwe hok verscheen een nieuw duivenparadijs gebouwd door Prefab Twente en Brandy Snoeijink. Via diverse duivenvrienden kreeg ik wat late jongen om mee te starten en van clubgenoot Ad van Dongen kreeg ik zijn marathon vliegduif omdat hij noodgedwongen moest stoppen met de duivensport. Ad had diverse duiven van mij dus in veel van deze duiven zaten (een deel) van mijn kweekploeg in de afstamming. Het seizoen 2017 werd mede dankzij de duiven van Ad van Dongen direct een groot succes en ik werd uiteindelijk 4e nationaal kampioen marathon en had met “Neo” de 4e Nationaal duifkampioen 2017. Hopelijk volgen er nog vele schitterende en succesvolle jaren in deze 4e en vermoedelijk laatste fase.