Weblog 04-06-2018

Nog iets meer dan 1 week. Nog 8 dagen en dan is het inkorven voor de eerste nationale klassieker van het jaar 2018. In de noordelijke afdelingen hebben ze afgelopen weekend reeds een marathon vlucht vervlogen. Marathon fanaat als ik ben heb ik dit ook zeker van een afstandje gevolgd helemaal omdat er enkele liefhebbers zijn die duiven spelen die afstammen van die van mij. Ik mag dan ook weer de eerste top 30 NPO referentie van het jaar 2018 bijschrijven. Zo won een kleinkind van “Golden Future” de 22e NPO Limoges bij comb Rekker Westra uit Berlikum. Deze combinatie maakt overigens een knaller van een uitslag en zullen zeker hoge ogen gooien in de grootmeester competitie van het blad Het Spoor Der Kampioenen.

Op eigen hok is het dus nog een ruime week geduld hebben voordat het los mag barsten. Vorige week heeft Henk de Weerd de duiven nog een laatste keer gecheckt en volgens de dokter zagen ze er prima uit en liggen ze op schema. Zoals gebruikelijk hebben de duiven een 5 daagse kuur met BS gehad en daarna zijn ze voor wat betreft de medische voorbereiding helemaal klaar. De duiven hebben vorige week nog een vlucht gemaakt van 400km en vanaf nu blijven ze mooi thuis waarbij we ze zelf aan de gang houden. Ook aan huis word er serieus getraind met de duiven. In de ochtend gaan mijn duiven er om 05:15 uit en vliegen dan een uur, vervolgens in de avond trainen ze nogmaals en dan 90 minuten. Mijn duiven krijgen volle bak en daaraan kan ik zien dat ze sinds vorige week aanmerkelijk meer zijn gaan eten. Ik zie dat graag, voor mij is een goede balans tussen eten en trainen belangrijk om forme op de hokken te krijgen. Wat mij wel erg opviel was dat mijn jaarlingen het best zwaar hebben met de trainingen. Ze maken de trainingen wel vol maar zijn zelf vrij licht wat een groot contrast is met de oudere duiven, deze voelen mooi rond aan en beginnen al te worden hoe ik ze volgende week wil hebben.

Nog een goede week voor inkorven van de St. Vincent duiven dus. Er staan 6 duiven gepland voor deze vlucht, net zoveel als vorig jaar en voor mijn gevoel net iets te weinig. Ik speel graag 10 duiven op een vlucht echter omdat ik slechts 11 overjarige duiven heb is er geen andere keus. In 2019 zal ik naar verwachting wel weer een mooie ploeg hebben. Even terug naar St. Vincent, ik speel zoals bekend op nest en heb een grote voorkeur voor de stand van jonge duiven van 6/8 duiven. Het betekend dus dat vandaag de eerste eieren gaan uitkomen. De koppels krijgen slechts 1 jong in hun schaal waardoor ze niet te veel energie aan de jongen spenderen. Voor wat betreft voer zitten de duiven nu al enkele weken op 100% Koopman All-in one, omdat ze momenteel erg sterk trainen geef ik ze wat Beyers GEM door het voer wat een soort krachtvoer is. Het is de eerste keer dat ik het gebruik en het word goed door de duiven gegeten. Vanaf zondag komt er dan naast de Koopman mengeling ook een super energie voer bij om de duiven mooi rond aan de start te brengen. Hieronder een kort schema zoals ik eigenlijk altijd de laatste dagen voor inkorving de duiven begeleid:

Zondag voor inkorven.
Voer: 75% Koopman / 25% Energie
Water: middel tegen ornithose

Maandag
Voer: 50% Koopman/ 50% Energie
Water: middel tegen ornithose
Extra: Mix van pinda’s Kaas en schapenvet

Dinsdag
Voer: 50% Koopman / 50% Energie
Water: Belgasol
Extra: Voor inkorven een vitabolie en een Royal Jelly opsteken.

Zoals je kan zien probeer ik mijn duiven altijd helemaal vol in te korven en maak daar ook wel wat werk van. Omdat ze veel trainen zullen ze niet makkelijk te zwaar worden maar ze voelen wel vol aan en zo heb ik ze het liefst.

Ik wens u allen veel succes met de voorbereidingen voor St. Vincent en hoop dat het een mooie vlucht mag worden.

 

By | 2018-06-04T14:37:26+00:00 juni 4th, 2018|Blog|