Weblog 07-02-2018

De maand Februari is aangebroken en buiten kan je al merken dat de dagen weer wat langer worden.
Ook zie je dit terug op de duiven die langzaam uit hun “winterslaap” komen. Duiven reageren net zoals heel veel diersoorten op het licht, het is daarom ook dat verduisteren en verlichten zoveel invloed kan hebben op de duif. Bij de meeste liefhebbers is dit allemaal bekend maar ik vraag me wel eens af wat kunnen we nog meer bereiken met het werken met licht en donker. Zelf durf ik niet zo goed te experimenteren, heb dit 2x gedaan en dit was niet bepaald een succes. Ik beperk me nu dus tot het verlichten gedurende de marathon vluchten.

Op het eigen hok liggen bij de vliegploeg volop jonge duiven waarvan een aantal reeds geringd zijn. De kweekduiven mogen nu weer opnieuw beginnen en op deze manier verwacht ik dan aan mijn benodigde hoeveelheid jongen te komen. Overigens kijk is daarbij niet op een duifje meer of minder. Wanneer de jongen onder de vliegduiven de leeftijd bereiken van 18 dagen zal de duivin tezamen met 1 jong naar het jonge duivenhok verhuizen. Vanaf dat moment gaan we ook de duiven weer wat meer loslaten. Momenteel komen de duiven in het weekend wel eens los, niks geforceerd maar vrijheid/blijheid.

Het voer bij deze vliegduiven met jongen bestaat uit 100% Beijers Koopman all-in one. Sinds 2017 heb ik geen kweekmengelingen meer in huis en dat bevalt me eigenlijk prima. Dus dagelijks Koopman all-in one en om de dag een allerlei mengeling. Als we nu nog enkele dagen verder zijn zal ik af en toe ook de mengeling van pinda’s, Kaas en schapenvet geven. Dit doe ik vooral om de vliegduiven deze mengeling te leren eten. In 2017 werkte ik met een ploeg duiven die dat niet kende en ik kreeg het er ook met geen mogelijkheid in. Toch geloof ik wel in deze mix, puur om de duiven te voorzien van dierlijke eiwitten en vetten zodat ze volledig afgetankt kunnen worden voor een vlucht.

Het beurs seizoen zit er voor mij ver op met nog 2 beurzen op de kalender is het drukker geweest dan de jaren hiervoor met GPS-Auctions. Ik heb vooral genoten van de beurs in Roemenie. Hoewel het land voor wat betreft duivensport in opbouw is zit het erg goed in elkaar. De gemiddelde leeftijd ligt er een heel stuk lager dan hier in Nederland. Ik was met mijn 36 jaar absoluut geen uitzondering! Ook de gedrevenheid die deze (vooral) mannen hadden was geweldig om te zien. Ze gaven liever geld uit aan een topduif dan aan bijprodukten en hoewel de gemiddelde Roemeen ongeveer €350,- per maand netto verdiend werd er serieus geïnvesteerd in duiven. Ik was er samen met collega Frans Maas en mijn agent voor Roemenie Albert Botezat en we waren door de voorzitter van de bond uitgenodigd om naar de huldiging van het Nationale kampioenschap te komen. Daar aangekomen was het een heel speltakel, bijna iedereen in gala en een huldiging met veel show. Ook de prijswinnaars waren veelal zichtbaar geëmotioneerd en echt trots dat ze het zover hadden geschopt. Verder was er op de avond diverse live muziek en een 4 gangen diner. Opvallend vond ik de hoeveelheid (jonge) dames die ook aanwezig waren en zichtbaar trots waren op hun man/vriend.
Voor deze avond hebben de aanwezigen een serieuze eigen bijdrage betaald en toch zat het helemaal vol. Frans en ik hadden het er met elkaar over en kwamen tot de conclusie “zo moet duivensport in Nederland 40 jaar geleden ook zijn geweest”. Kijk ik naar wat we hier hebben gezien in vergelijking met Nederland kom ik toch met de treurige conclusie dat wij op gebied van duivensport in vergelijking met Roemenie een derde wereld land zijn.

Hopelijk kan met de visie van het huidige NPO bestuur het tij nog keren. Wel weet ik uit ervaring dat de huldiging van de Nationale kampioenen in 2017 al vele malen beter was dan in 2016.

Voor wat betreft de rest is het een verschil in mentaliteit, de mannen in Roemenie beoefenen de duivensport echt als sport. Gaan er vol in en beseffen dat de kwaliteit van een duif het verschil maakt. Als ik hier over 3 weken in Houten op de beurs kijk weet ik nu al welke stands het drukts bezocht worden. Uiteraard is de stand van Belgica de Weerd er één van, terecht want zonder goede medische begeleiding kan met niet meer. Maar daarnaast zijn het toch vooral de stands met schitterende maar loze beloftes verpakt in allerlei potjes en flessen. Als men in Nederland eens meer terug zou gaan naar de basis zou het voor veel liefhebbers een stuk makkelijker, leuker en betaalbaarder worden. Kijk eens naar de grote mannen, dat zijn echt geen grootgebruikers van producten. Wel kopen deze heren met regelmaat een knappe duif erbij. Heel simpel uitgelegd….. met betere duiven is sportieve winst te behalen met meer bijproducten uitsluitend een lege portemonnee.

 

By | 2018-02-07T10:29:35+00:00 februari 7th, 2018|Blog|