Weblog 10-04-2018

Het is vandaag nog 9 weken voor het inkorven van de eerste Nationale klassieker van 2018. Hoewel het nog erg ver lijkt ben ik er toch al wel mee bezig. In deze periode deel ik de ploegen in op papier zodat ik over 4 weken de duiven voor St. Vincent kan gaan koppelen. In totaal heb ik dit jaar 3 ploegen, de ploeg St. Vincent/Dax/Bergerac, de ploeg Bordeaux/Agen/Cahors en de ploeg met jaarlingen. Omdat ik zeer beperkt ben in mijn oude duiven zullen de ploegen zeer klein zijn. Sterker nog ik geloof niet dat ik ooit eerder met dergelijke kleine ploegjes heb gespeeld en eigenlijk vind ik dat ook helemaal niet leuk.

Omdat 2018 ook voor mij nog een tussenjaar is waarbij de focus ligt op de opbouw van een nieuwe brede vliegploeg heb ik vrede met de kleine ploegjes op de middaglossingen. Overigens zal het ook voorlopig het laatste jaar zijn waarbij ik alle middaglossingen ga spelen. Het exacte programma voor de jaarlingen ben ik nog niet helemaal over uit. Ik streef ernaar om ze allemaal op Agen ZLU te spelen maar wat dan de eventuele tweede vlucht gaat worden weet ik nog niet. Het kan Narbonne zijn maar zou ook zomaar Bergerac of Cahors kunnen zijn. Het blijft toch een beetje afwachten hoe ze de voorbereiding en Agen gaan verteren. Op dit moment hebben de duiven reeds 2 vluchten gehad dus zitten ze al in de molen en zullen ze normaliter elke week meegaan op de vluchten. Ik ben in 2018 in alle opzichten wat vroeger als in 2017, ik had toen nog jongen liggen bij de vliegduiven en heb ze pas eind april op het programma ingepast. Ik geloof niet dat het een groot verschil zal maken maar we gaan het zien komende zomer. Overigens in mijn beste seizoen 2015 was ik ook al vroeg.

Voor het eerst in mijn marathon carrière ben ik begonnen om de oude duiven te gaan verduisteren. Ik heb hierover gesproken met Arjan Beens en Jelle Jellema die hier al enkele jaren ervaring mee hebben. Doel is vooral het uitstellen van forme en als ze daarnaast wat langer de pennen vast houden juich ik dat ook zeker toe. Als het bevalt zal ik het blijven doen en word het niks dan schakel ik in 2019 weer terug naar de oude methode zonder verduisteren.

De vliegduiven zitten nu dus gescheiden en trainen momenteel om de dag 75 minuten. Ze liggen hiermee perfect op schema dus hopelijk kan ik dat zo houden. Over enkele weken zal ik de duiven dagelijks laten trainen. De dagen zijn dan wat langer waardoor het voor mij mogelijk word om twee ploegen in de avond los te laten. Ook komen de jonge duiven al met regelmaat buiten. In totaal heb ik 70 jonge duiven voor mezelf gefokt en hopelijk heb ik eind september hiervan minimaal de helft nog over. De jonge duiven zullen overigens net als het afgelopen jaar op de jonge duivenvluchten worden ingespeeld.

Komend weekend worden de duiven behandeld tegen luis en krijgen ze een belgawormac. Ik moet zeggen dat het me enorm opvalt dat ik bij mijn duiven helemaal geen luis kan ontdekken. Toch draai ik mijn medische gamma voorafgaand aan de vluchten maar volledig af. Over 2,5 week komt er stro in de hokken en dan moeten ze wel vrij zijn van ongedierte en parasieten. Ook laat ik ze voor deze tijd nog een keer checken voor coccidiose bij Belgica de Weerd.

Voor nu was het deze weblog weer, een ieder succes met de voorbereiding en hopelijk hebben we mooi weer voor het inspelen van onze kampioenen.

 

By | 2018-04-10T15:40:43+00:00 april 10th, 2018|Blog|