Weblog 15-07-2018

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Was de ZLU vlucht vanuit Agen vorige week top, hebben we nu een teleurstellende Dax achter de rug. Voor Dax had ik 5 duiven ingemand waaronder mijn absolute topper “Neo”. Het zou een zware vlucht worden en het wachten kon beginnen. De verwachtingen waren hoog aangezien mijn “Neo” prima in orde was. De duiven werden gespeeld op een jonge duif van 4 weken en 10 dagen broeden. Het werd een lange zit en naarmate er duiven vielen in de regio ging ik me steeds meer zorgen maken of er niet iets gebeurd was met mijn “Neo”. Dit gevoel werd ook nog eens gevoed toen de 14-835 werd geklokt, een prima duif wint eigenlijk altijd prijs 1:10 maar is nooit echt vroeg. Dat was ook nu het geval en daarmee waren de hoge verwachtingen voor Dax ineens omgeslagen in “ik hoop dat Neo thuis komt”. Uiteindelijk arriveerde hij gelukkig en won nog een staart prijsje. Het werd mee eens temeer duidelijk dat ook super duiven kunnen missen en dat er niks zo onvoorspelbaar is als de duivensport.

Ook kwam het besef weer dat ik met de huidige ploeg oude duiven die bestaat uit de overwenners van Ad van Dongen en enkele laatjes 2016 gewoonweg te zwak ben om op elke vlucht te kunnen presteren. Ik ben te afhankelijk van een enkele duif als “Neo” en “Serena”. Missen deze duiven dan valt het me vies tegen. Gelukkig hebben mijn jaarlingen vorige week laten zien dat er voor 2019 en 2020 een flinke kwaliteitsinjectie komt zodat ik nu al uitkijk naar volgend jaar. Omdat kampioenschappen me toch niet echt boeien heb ik voor de vlucht vanuit Agen slechts 1 duif ingemand. De betreffende duif had van 4 vluchten welgeteld 1 staartprijs gehaald en ook nu op Agen won ze slechts een staartprijsje. Gelukkig zijn er ook de afgelopen weken weer diverse referenties binnen gekomen zodat ik weer de bevestiging heb gekregen dat het met de kwaliteit op mijn kweekhok wel goed zit. Zo win Eric Haal de 7e Nationaal Dax sec 3 met een duif gefokt door Willem Tielemans uit  een rechtstreekse van mij ( dochter Marcus x Aphrodite). Peter Struijck won de 11e NPO Dax met een kleinkind van Karma en Kian en eveneens de 15e NPO Dax met een kleinkind van Bonte Lady en Daphnia. Overigens won Peter Struijck afgelopen week op Orange ook de 49e Nationaal sec 3 met eveneens een kleinkind van Bonte Lady. Auke Rekker die 5e Nationaal sector 4 Orange won met een kleinkind van Golden Future en Frankenstein. Tot slot won Bob Jansen de 19e Nationaal sec 2 Agen met een kleinkind van Suusje. Allemaal mooie berichten dus.

De planning voor de komende weken op eigen hok is als volgt. Ik ga met de overige oude duiven bouwen naar de laatste vluchten die ik speel in 2018 namelijk Bergerac en Narbonne. “Neo” zal normaliter als enige duif naar Bergerac gaan en de rest van de ploeg zal ik spelen op Narbonne. Dit zijn vooral laatste kans duiven en een enkele bewezen duif die ik graag in 2019 op Barcelona wil spelen. De afgelopen week heb ik ze helemaal terug en gepakt door ze te zetten op een de recup mengeling van Beyers en hebben ze colinol in het water gehad. Ook de training werd deze week teruggebracht naar slechts 1 maal daags. Vanaf komende week gaan we dan weer opbouwen met zowel voeding als training. Op deze manier ga ik proberen ze nog een keer te laten vlammen dit jaar.

Inmiddels is ook met de jongen een start gemaakt en dat ging zeker niet zonder slag of stoot. Door een beginnersfout heb ik nog slechts 28 van de 70 jonge duiven over na enkele africhtingen. Afgelopen weekend zijn de dan voor het eerst meegeweest op Quievrain en kwamen wonderwel allemaal naar huis. Tot mijn grote verbazing wist zelfs een van mijn fondduiven zich als 5e te plaatsen op de uitslag tegen 3.195 duiven. De jongen gaan vanaf nu elke week mee zodat ze genoeg ervaring opdoen voor volgend jaar. Omdat ik dus zoveel jonge duiven verspeeld ben zal ik ook de planning voor 2019 gaan aanpassen. Ik wil volgend jaar eens proberen om uitsluitend de ZLU vluchten te spelen en misschien dan nog een paar op mijn favoriete vlucht vanuit St. Vincent.

Een ieder veel succes met de staart van het seizoen 2018.

By | 2018-07-15T12:42:43+00:00 juli 15th, 2018|Blog|