Weblog 07-06-2022

Na een ochtendje spijbelen op tweede pinksterdag was het dan vanochtend echt zo ver. Om 05:00 ging de wekker en het is tijd voor de eerste echte vroege ochtendtraining van het seizoen. Aan de ene kant een teken dat de ( voor mij) mooie wedstrijden er aan komen en aan de andere kant een teken dat het de komende 9 weken heel erg zwaar gaat worden.

Net als elk jaar starten de ochtendtrainingen ongeveer 2 weken voor inkorven van de eerste marathon vlucht. Voor mij is de eerste marathon van het jaar de internationale klassieker vanuit Pau. Zoals in een vorige weblog beschreven zal ik in 2022 alleen maar de ZLU vluchten spelen.

Afgelopen weekend hebben de duiven een weekje rust gehad. Het was het eerste weekend sinds de start van het seizoen dat de duiven thuis bleven. Reden daarvoor is dat ik had opgemerkt dat de vlucht vanuit Issoudun toch best pittig bleek en de duiven daarom niet direct op maandag hun 90 minuten training vervulden in de avond. Ook het verlies van 5 jaarlingen en de daarbij horende opgebroken koppels waren voor mij reden om even een weekje rust te pakken. De roofvogel is helaas nog steeds actief en ik zie hem regelmatig langskomen om te kijken of er wat te scoren valt. De afgelopen week heb ik de duiven om die reden dan ook op verschillende tijden los gelaten en hoop dat ze op die manier weer wat rust en vertrouwen krijgen in hun trainingen.

Inmiddels zijn alle duiven nu gekoppeld en zal er de komende weken als alles op eitjes zit wat rust komen in het hok. Nu maar hopen dat de temperatuur weer wat gaat stijgen en er wat meer zon komt zodat de forme kan gaan komen.

In het water zit momenteel de jaarlijkse geelkuur en behalve de vliegduiven behandel ik dan ook gelijk het gehele hok. Kuren tegen tricho doe ik dus maar 1x per jaar en dan wel met Belgaroni van Belgica de Weerd en dat dan 7 dagen lang. De laatste dagen voeg ik ook Gentochol aan het water toe om daarmee de lever wat te sparen. Omdat ik er dus Belgaroni in het water zit vervallen deze week de Jodaline en Sitrici uit het verzorgings schema. Wel krijgen de duiven nu 2x per week de joostmix prepare over het voer aangeplakt met twisterolie of Belgaforme olie. Deze producten gebruik ik nu al meerdere jaren en zijn een vast onderdeel van mijn systeem geworden. Je kunt deze Belgavet producten bestellen op www.pigeonfeed.be ze worden dan direct vanuit de fabriek naar uw huis gestuurd en staan dus niet eerst maanden te verstoffen op de plank. Alle medische producten alsmede de vitaboli en Belgaforme olie komen uiteraard van Belgica de Weerd. In mijn ogen de beste voor de medische begeleiding voor duiven en omdat het gevestigd zit in Breda lekker dichtbij voor mij.

De voeding is uiteraard 100% Koopman All-in one wat ze volle bak krijgen. Volle bak houd bij mij in dat er altijd voer aanwezig is en de duiven de gehele dag kunnen pakken wat ze willen. Dit voer ververs ik in de ochtend en de resten dan gaan naar de jonge duiven. In de avond vul ik het voer bij zodat er weer genoeg te kiezen is. Als je dit doet kun je ook goed volgen dat de energiebehoefte en ook hun keuze van voedsel naarmate de week vordert verandert. Zou ik afgepast voeren dan heb ik het idee dat ze niet altijd kunnen krijgen wat ze nodig hebben dus vandaar de keuze om volle bak te voeren. Ik doe dit overigens al sinds 2015 dus het zal wel goed zijn 😉.

Komend weekend staat de laatste trainingsvlucht op het programma voor mijn duiven. Een vluchtje van 260km. Ik hoop op een relatief eenvoudige vlucht zodat ze de opbouwfase met vertrouwen af kunnen sluiten. Vanaf volgende week start dan de taperfase wat inhoud dat ik ze zelf aan de gang ga houden met korte vluchtjes.

Inmiddels is het 06:30 uur en is het tijd dat de duiven naar binnen gaan.
Tot de volgende en succes!

By | 2022-06-07T06:29:29+00:00 juni 7th, 2022|Uncategorized|