Weblog 09-01-2022

Het is maanden geleden dat ik iets heb geplaatst op mijn website.
Ook op social media heb ik een tijdje niks of weinig van me laten horen met betrekking tot de duiven.

De afgelopen maanden heb ik echt gezeten met een motovatie probleem mbt de duiven. Heb er diverse keren aan gedacht om er gewoon mee te stoppen. Ik had er geen zin meer in en behalve eten en drinken geven deed ik helemaal niks aan de duiven. Mensen die me kennen weet ik dat ik in deze periode sowieso weinig aan de duiven doe maar nu was het echt extreem. De afgelopen jaren was ik een professioneel duivenspeler en hoewel het heerlijk was begon ik met deze corona periode echt het menselijke contact gemist. Om die reden heb ik gekozen om weer te gaan werken en mijn duiven weer net als in de jaren t/m 2019 te doen naast een fulltime job. Enkele vrienden hebben we dan toch weer gemotiveerd om er een jaar voor te gaan dus ook hier is inmiddels een start gemaakt.

 

Inmiddels gaat het wel wat beter en ben de duiven weer wat beter gaan verzorgen. Wel heb ik de koppeldatum wat naar achteren geschoven om ze goed voor te kunnen bereiden. Het voorbereiden van de duiven gebeurt hier door middel van bijlichten van de duiven, op goed gewicht brengen en tegelijkertijd zorgen voor een optimale gezondheid.  Het voer is nu 50% Koopman All-in one, 25% paddy en 25% zuivering alles uiteraard van Beyers. Ik geef ze op dit moment 2 dagen per week Joostmix van Belgavet over het voer samen met Twisterolie. In het water zit 2x per week Jodaline om ze op een zo natuurlijke manier schoon te zetten.

 

De kweekduiven zijn afgelopen jaar flink doorgeselecteerd en zo zijn er heel veel aangekochte duiven verdwenen.  Steeds meer blijkt dat het gras bij de buren zeker niet groener is en dat er maar heel weinig duiven zijn die op dit adres kunnen tippen aan de duiven van eigen origine.

 

Ik verbaas me er steeds meer over welke “zooi” te koop wordt aangeboden en wat ervoor wordt betaald. Steeds meer krijg ik het idee dat duiven worden gekocht om er financieel beter van te worden ipv sportief. Aan de ene kant snap ik dat totaal niet en aan de andere kant heb ik zoiets van prima…. Minder concurrentie voor mij! Ik besef me dat ik me hier wellicht niet populair mee maak maar het zijn simpele feiten. Iedereen doet alsof duivensport zo moeilijk is maar als je gewoon simpel boerenverstand gebruikt en een beetje geluk hebt dan kun je echt mooie resultaten maken.

 

Wil dat zeggen dat duiven aankopen per definitie fout is? Zeer zeker niet! Als je vooruit wil komen in de duivensport is de aanschaf van goede duiven de beste manier. Wat zijn in mijn ogen goede duiven?
– Duiven die zelf hebben gepresteerd op topniveau
– Bewezen kweekduiven
Natuurlijk hebben deze vaak een behoorlijk prijskaartje en zijn ze niet voor iedereen te betalen.

Als je ervoor kiest om jonge aan te schaffen wat de meest gangbare manier is om aan duiven te komen hou dan het volgende in gedachte.
– Koop uitsluitend duiven van liefhebbers die zelf met succes spelen en kweken.
Wat ik hiermee bedoel is koop geen duiven van Frank bij Klaas als Klaas er zelf niet succesvol mee is.
– Kinderen van 2 super duiven geeft een grotere kans dan kleinkinderen
– Kleinkinderen moeten minimaal 3 verschillende super grootouders hebben die bij voorkeur op hetzelfde hok hebben bewezen.
– broers en zussen van topduiven kan prima maar dan moet heel de familie goed zijn en er meerdere topduiven uit deze ouders zijn geboren.

Als u dit leest zal u denken van tja… eigenlijk is het simpel…..
Ik zal u vertellen, dat is het ook! Houd deze simpele basisregels aan en u zal zien dat u stappen gaat maken in uw spel.

Zelf koop ik ook weleens een duif aan om mijn stam te verbeteren. Gisteren heb ik een prestatie duif gekocht op de totale veiling van Bart vd Bovenkamp. Vandaag is deze gebracht door goede vriend Eddy Peperkamp die me daarnaast een boer van Mad Max, Neo, Adonis en La Femme Suzan terug bracht. Deze duif heeft bij Eddy laten zien uit het juiste hout gesneden te zijn en won als jaarling al een mooie kopprijs. Omdat de “Vienna II” niet meer ligt ben ik zeer gelukkig om deze “verloren” zoon terug in Terheijden te hebben. Eddy heeft hem de naam “Callisto” gegeven.

De aangekochte duif is “ Owlette”, die in 2021 de beste jaarling was van Nederland op de marathon volgens de FCI ranking. In het totaal klassement inclusief oude duiven eindigde ze als 9e Nationale asduif. Ze behaalde deze klassering door 2x midden in de nacht thuis te komen en dat is een eigenschap die ik interessant vind.

 

Voor nu was dit het weer.
Tot de volgende weblog

By | 2022-01-09T17:49:49+00:00 januari 9th, 2022|Blog|