Weblog 11-01-2021

De eerste weblog van het jaar 2021.
Als eerste dus toch op de valreep nog de beste wensen voor dit nieuwe jaar. Hopelijk krijgen een we een normaal duivenseizoen en weten we allemaal weer veel plezier te beleven aan onze duiven dit jaar.

Een nieuw jaar begint ook met goede voornemens en die van mij is om in 2021 weer video’s te gaan maken. Ik heb er diverse verzoeken voor gehad en hoewel het veel tijd kost vind ik het ook wel leuk om te doen. In 2020 had ik er door diverse redenen geen motivatie voor maar het is nu een nieuw jaar met nieuwe kansen.

Het is inmiddels half januari wat betekend dat ook ik langzaam alles klaar ga maken voor de kweek. De vliegduiven zijn inmiddels gescheiden en vanaf komend weekend gaan de lampen aan bij de kweekduiven. Dan moet ook het vind ik meest vervelende werkje van het jaar weer gebeuren namelijk het schoonmaken van de broedschotels. Ik leg ze in bad ( van de duiven) en laat ze een paar dagen weken. Dat herhaal ik in een aantal sessies en dan zijn er weer voldoende nestschotels klaar.

Deze week ga ik eens rustig puzzelen hoe ik mijn kweekduiven ga koppelen. Ik heb hier uiteraard wel iedereen over maar ga het even rustig op papier zetten. Ook is dit het moment om te kiezen met welke duiven er gefokt gaat worden. Ik heb namelijk meer kweekdoffers dan bakken en dan moet er dus een keuze gemaakt worden. Ik ben er inmiddels wel achter welke lijnen bij mij uiterst succesvol zijn en ga hier dan ook mee verder. Dit houd in dat sommige ( voor veel geld) aangeschafte duiven als voedster gebruikt zullen gaan worden. Klinkt misschien heel gek maar tja…. Ik heb duiven om te winnen dus stambomen van bekende lijnen zeggen me veel minder dan prestaties. Overigens ben ik ook wel zo realistisch om te weten dat niet elke aangekochte duif een topper is, dan zou duivensport wel heel makkelijk zijn en zouden me liefhebbers met het meeste geld standaard kampioen zijn.
Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld in 2011 toen ik mijn eerste fondduiven ging aankopen kreeg ik van Cees Nijdeken 6 duiven aangeboden uit zijn kweekduiven. Een geweldige geste natuurlijk die ik met 2 handen aangepakt heb. Van deze 6 waren er 5 niet veel waard op de vluchten en 1 bleek een toppertje (Miss Nijdeken) te zijn. Nu kun je zeggen jammer dat die 5 verloren gingen en er “maar” 1 goede tussen zat. Anderzijds als ik zeker wist dat ik voor elke 6 aangeschafte duiven 1 topper zou krijgen zou ik er gelijk 60 bestellen en was ik gegarandeerd kampioen. In 2016 heb ik enkele duiven met Martin de Poorter geruild. Ik heb er van hem 4 gehad uit zijn toppers en hij van mij. Van deze 4 zijn er 3 te licht bevonden en opnieuw zit er 1 duifje bij die al goed gekweekt heeft. Ik heb het Martin laten weten en gezegd dat ik het een geweldige score vind. Deze duivin welke nu door het leven gaat als “Zeeuws Meisje” zal ook in 2021 zeker weer in mijn kweekprogramma zitten.

Kijk allemaal eens naar jullie eigen hok, kijk hoeveel jongen je fokt en hoeveel er na 4 jaar nog zitten… dat zullen er niet veel zijn. Bij mij ligt de lat vrij hoog en ik fok gemiddeld 70 jongen per jaar. Normaal halveert het aantal per jaargang ongeveer dus van de 70 worden er 35 jaarling en 18 tweejarig. Heel soms heb je een kweekjaar dat alles goed lijkt te zijn. Zelf had ik zo’n jaar in 2012 en heb in dat jaar echt vele topduiven gehad welke nu nog steeds belangrijk zijn in mijn huidige kolonie. In 2019 heb ik denk ik weer zo’n jaar gehad en van de 46 jaarlingen worden er 30 tweejarig. Deze hebben allemaal 1 prijs gewonnen als jaarling en de meeste zelfs 2 op 2. 3 van deze jaarlingen weten zich zelfs te klasseren tussen de 13 beste duiven van Nederland dus ik ga met heel veel vertrouwen het jaar 2021 in.

Voor nu was dit het weer, ik ga mijn duiven klaar maken voor de kweek en hopelijk heb ik in 2021 weer een kweekjaar gelijk 2012 en 2019.

 

By | 2021-01-11T12:47:40+00:00 januari 11th, 2021|Blog|