Weblog 15-03-2021

De kweek is inmiddels in volle gang. Onder de vliegduiven liggen de eerste ronde van de kweekduiven al geringd en de eitjes onder de kweekduiven zelf komen langzamerhand ook uit.
Over een week of 4 is het jonge duivenhok dan ook helemaal gevuld en dan worden er ook geen jonge duiven meer bijgezet. Ik doe dat al enkele jaren zo en de verliezen zijn hier dan ook (op 1 jaar na) heel beperkt. Ik wijt dat dus aan een aantal zaken, 1 is zoals genoemd geen jongen blijven bijzetten. In mijn jongeduivenhok zitten 96 zitvakjes maar er zitten er nooit meer dan 80 ( ik kweek er normaal tussen de 60 en de 80 per jaar voor eigen gebruik). Er word uitsluitend gefokt uit duiven die bewezen hebben op de vluchten en/of op de kweek en uit enkele kinderen van 2 Nationale topduiven. Ik gebruik deze filosofie nu al enkele jaren en dat bevalt me heel goed. Niet alleen verspeel ik niet heel veel jongeduiven maar ik merk ook dat ik jaar op jaar meer “goede” duiven fok.
2020 was voor mij daar tot op heden wel het hoogte punt van. Op de populaire website PIPA staan sinds vorige week de internationale PIPA rankings. Hierbij worden de beste duiven gerangschikt over het seizoen 2020 op de internationale vluchten. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de oude duiven en jaarlingen en in deze rankings zijn alle duiven die hebben deelgenomen dus ook uit alle deelnemende landen opgenomen.  Bij de categorie oude duiven won mijn “Mad Max” de prestigieuze titel van 1e Internationale asduif 2020. Voor mij is dit het absolute hoogtepunt in mijn duiven carrière tot op heden. Bij de jaarlingen moest ik even twee keer knipperen met de ogen…… maar liefst 7 van mijn jaarlingen wisten zich te klasseren in de top 30 van de Internationale asduiven jaarlingen!! In deze top 30 heeft naast mijzelf alleen het wereld beroemde team Hooymans BE (gefeliciteerd aan oud collega Greg en natuurlijk aan Jan zelf) meerdere duiven (2) gerangschikt staan.  Het zien van deze lijst doet me wel beseffen dat 2020 voor mijn duiven een uitzonderlijk jaar was en het moeilijk zal worden om deze monster serie in de asduiven ooit te verbeteren. Anderzijds geeft het me ook weer hoop voor 2021. Immers al deze 7 jaarlingen die Internationaal tot de beste 29 horen zullen weer de mand in gaan.

Het seizoen 2021 lijkt er dan ook binnenkort aan te gaan komen. Naar wat ik heb begrepen speelt alleen de avondklok ons nog parten en zijn de grenzen naar Belgie en Frankrijk voor onze duiven vanaf 1 april open. Nu maar hopen dat het aantal covid besmettingen snel gaat dalen en we met z’n allen weer kunnen genieten van de thuiskomst van onze duiven. Op eigen hok zijn de duiven nog steeds niet los gegaan maar daar gaat deze week toch verandering in komen. Eind deze week wil ik de duiven dan toch de vrijheid gaan geven. Uiteraard zonder enige dwang en gewoon lekker freewheelen om de spieren wat los te maken. De duiven zijn inmiddels geënt tegen paramixo en pokken. Volgende week komt daar paratyfus bij en dan liggen ze mooi op schema. Het voer is momenteel 100% Koopman all-in one met het oog op de jonge duiven die in de schalen liggen. Zodra deze zijn gespeend ga ik over op de Recup van Beyers om de duiven helemaal op gewicht te brengen.
Voor nu was het dit weer, tot de volgende.

 

 

By | 2021-03-15T19:28:59+00:00 maart 15th, 2021|Blog|