Weblog 20-07-2021

Het ZLU seizoen is alweer halverwege en met nog slechts 3 weken te gaan komt het einde in zicht. Ik ben zelf altijd heel blij als het weer begint maar zo aan het eind van het seizoen begint de intensieve training toch ook wel bij mij zijn tol te eisen. Dagelijks wakker tussen 04:30 en 05:10 om de duiven te trainen en ’s avonds ook weer tot 22:30 uur bezig met de duiven. Nu zie ik duiven al jaren meer als sport dan als hobby en bij sport is het toch echt zo “wat je er in stopt dat haal je er uit”. Wil dat zeggen dat je geen kopprijzen kan winnen zonder intenstieve begeleiding??? Nee zeer zeker niet!! De individuele kwaliteit van de duif staat natuurlijk voorop en mits gezond kan deze op een goede dag rats aan de kop spelen. Week in week uit met een beperkt aantal duiven toch kopprijzen pakken is echter een ander verhaal. Ik ben er van overtuigd dat als je dit ook aan andere topspelers als Jelle Jellema, Michel Verweij, Peter de Haan, Arjan Beens, Wim Gielen vraagt ze dit zeker zullen beamen.

Duivensport op dit niveau is echt topsport en vergt veel van duif en van zijn trainer. In alle jaren dat ik zelf fanatiek wedstrijden zwom merkte ik ook duidelijk dat het effect van intensief trainen en aangepaste voeding enorm is. Mijn beste jaren als zwemmer waren de jaren dat ik in de zomer geen trainingsstop hield maar verhuisde naar het buitenwater om daar lange afstanden te trainen voor de open water races. Als het reguliere seizoen dan begon was mijn uithoudingsvermogen in vergelijking met de concurrenten natuurlijk veel beter hetgeen resulteerde in een voorsprong vooral aan het begin van het seizoen. Ik ben er van overtuigd dat mijn ervaring en discipline als atleet me enorm hebben geholpen in de duivensport. Natuurlijk is het lichaam van een duif niet hetzelfde als dat van een mens maar bouwen naar forme door middel van training, voeding en bijproducten is toch wel aardig vergelijkbaar.

Het seizoen zover betitel ik toch wel als lastig. Kijkend naar de ZLU vluchten is het voor mij ook lastig om momenteel een echte uitblinker aan te wijzen. Ook ik merk dat het wisselvallige weer, uitstellen of juist vroeger lossen van vluchten ervoor zorgen dat mijn duiven niet in het ritme komen zoals ik dat de afgelopen jaren gewend was. Natuurlijk is alles verklaarbaar en op Agen ZLU prijkte mijn “Showman” dat toch in de kop van de uitslag. Op Barcelona had ik 3 duiven mee. Dit waren de enige 3 jaarse die ik had, op 1 na geen bijzondere duiven maar wel duiven die regelmatig 1:10 konden vliegen. De eerste getekende was een duif welke ik heb gekregen van Jan Severijnen uit Lepelstraat. Hij komt uit zijn topper “de Tarbes” welke 2x 18e nationaal won gekoppeld aan een dochter van “Eros” en “Kristel”. Uiteindelijk is deze dame ook de enige die terug is gekomen vanuit Barcelona en een keurige 92e nationaal won op haar Barcelona debuut. Reeds op eerdere vluchten liet deze duivin haar klasse al zien en won vorig jaar al een 58e en 124e nationaal. Ze werd hiermee 24e Nat asduif ZLU. De planning was om haar nogmaals te spelen op Perpignan maar haar partner heeft een ander vrouwtje uitgekozen dus krijg haar niet meer op een fatsoenlijke stand.

Gisteren heb ik voor het eerst duiven ingemand voor Marseille. Ik heb deze vlucht nog nooit gespeeld dus maar even afwachten wat het wordt. Ik heb er 8 ingemand, 2 hiervan hebben St. Vincent prijsloos afgesloten en 6 hebben het aardig gedaan op Pau ZLU eerder dit jaar. Alle 8 de duiven zijn van 2019. De eerste 2 getekenden zijn 2 zussen van Neo en Mad Max. Ik zag dat ze een oostenwind voorspelden, dat is zeker niet ongustig maar met het huidige weer kan het nog 4x veranderen. Ik hoop in ieder geval op een regelmatige vlucht zonder veel buien etc.

Vorige maand had ik op deze website enkele duiven te koop aangeboden en deze waren eigenlijk super snel verkocht. Vandaag heb ik er opnieuw enkele geplaatst. Naast kleinkinderen van topduiven nu ook enkele direct uit bewezen topduiven als Le Bernard en Neo. Vooral die van Neo welke in inteelt zijn gefokt zijn naar mijn mening heel interessant om in te brengen. “Neo” heeft niet alleen zelf zeer goed gevlogen maar is in zijn zeer korte kweekcarriere ( sinds 2019 op de kweek) al vader van de 4e, 55,65,187,236 nationaal.

Voor nu was dit het alweer. Tot de volgende

By | 2021-07-20T16:32:39+00:00 juli 20th, 2021|Blog|