Weblog 20-10-2015

Het is alweer eind oktober en de eerste kampioenenhuldigingen zitten er al op. De vergaderingen zijn veelal geweest en veel liefhebbers zakken weer terug in de relax modus. Ook bij ons is de vergadering reeds geweest, een vergadering zoals zovele de afgelopen jaren. Echt spannende dingen gebeuren er nu eenmaal niet in de winter. Binnen onze afdeling zijn er enkele verenigingen die willen wijzigen van Rayon, reden is omdat hun bestaansrecht als samenspel is komen te vervallen. Onze voorzitter welke ook NPO bestuurder is neemt hierin een prominente rol en niet van de betreffende verenigingen een vreemde situatie als je het mij vraagt waarbij ik twijfel aan de intenties. Daarbij wil ik niemand zwart maken echter in mijn optiek is het onmogelijk om te dienen binnen het NPO bestuur en tevens voorzitter te zijn van een afdeling, kwestie van belangenverstrengeling lijkt mij zo. Verder denk ik dat we binnen de duivensport eens moeten ophouden met kleinzielige regels die beoefenaard beperken in hun spelplezier. Als de 3 verenigingen echt over willen stappen en de individuele leden willen dat ook laat ze dan!! Bij ons in de club heb je een fondspeler die volgende de rayon indeling in een ander rayon hoort. Zijn voorgaande club is opgeheven en vanwege morele bezwaren wil hij niet bij een andere aangewezen club aansluiten. Inmiddels zijn we al vele jaren verder is de betreffende liefhebber nog steeds lid bij ons, heeft het naar zijn zin maar kleinzielige regels behouden hem ervan deel te nemen in ons samenspel en rayon. Verschillende verzoeken zijn al richting afdelingsbestuur gegaan echter zonder resultaat. Wanneer we hierbij dan ook weten dat de voorzitter van dit afdelingsbestuur nu bezig is om 3 complete verenigingen dispensatie te verlenen krijg ik hier een nare smaak van in mijn mond. Het gaat me niet om die 3 verenigingen echter wel om het onderscheid dat word gemaakt!!! Nogmaals laat iedereen lekker spelen waar hij wil, zo houden de leden meer plezier in hun sport en blijven langer doorgaan. Een neveneffect waar ik daarbij op reken is het veel minder uiten van negativiteit, in mijn ogen de daadwerkelijke doodsteek van de duivensport.

Op werkgebied is het momenteel erg druk, veel veilingen en dus ook veel duiven die van eigenaar verwisselen. Persoonlijk vind ik het een schitterend onderdeel van de sport en vergelijk het veelal met managers van voetbal teams die door aan en verkoop hun ideale team proberen samen te stellen. Of een duif slaagt in de nieuwe omgeving blijft altijd de vraag maar de gedachte gang en hoop die het met zich meebrengt brengt al een hoop plezier. Zelf koop ik ook met regelmaat een duifje en fantaseer dan al op welke partner die komt en hoe de nakomelingen zullen gaan presteren. Daarbij denk ik ook dat je als je vooruit wil in de sport met regelmaat iets bij moet halen, wanneer je denkt dat je reeds de beste duiven hebt ga je achteruit!! Zelf heb ik vorige week een schitterende zoon van “Olympic Romee” x “Dirke” gehaald bij Jelle Jellema. “Olympic Romee” won in haar vliegcarriere 5x top 10 NPO/Nationaal een prestatie van ongekend formaat, in januari 2015 werd ze op de olympiade in Budapest uitgeroepen tot beste marathon duif van de wereld. Ook de vader “Dirke” is een speciale, bij het eerste bezoek wat ik bij Jelle aflegde vielen me 2 duiven enorm op “Sophie” en dus “Dirke”. Later zou blijken dat “Dirke” vader zou worden van de 1e internationaal Barcelona winnares “kleine Jade”. Omdat ik al mijn kweekduiven en bewezen vliegduiven namen geef gaat deze nu door het leven als “Boreas”.

Ik begrijp dat de aanschaf van dergelijke duiven niet voor iedereen mogelijk is maar voor een ieder met een beperkt budget die toch wat wil aankopen zijn er altijd mogelijkheden. Sterker nog een beperkter budget dwingt je om nog beter te zoeken naar die ene duif dat een aanwinst zou kunnen zijn voor je kolonie. Spaar liever een jaar en koop 1 of 2 speciale duiven dan duiven waarvan je achteraf spijt krijgt dat je ze gekocht hebt.

Afgelopen zondag was de eerste kampioenenhuldiging van CC Brabant noord. Wat ik goed vind aan dit samenspel is dat aangewezen en onaangewezen apart zijn. Het zijn 2 compleet verschillende disciplines en dienen ook apart te worden gewaardeerd. Misschien kort door de bocht maar als een olympisch zwemkampioen niet vooraf exact weet welke tijd hij gaat zwemmen word hij daarvoor toch ook niet beoordeelt? Dat doen we dus wel in de gecombineerde kampioenschappen. Iemand die aangewezen heel goed pakt heeft slecht 20% constante duiven nodig om iemand die 80% op de uitslag speelt maar niet zijn aangewezen te verslaan ( uitgegaan van 10 duiven). Voor mij en voor een leek totaal niet te begrijpen. Daarbij wel alle respect voor liefhebbers die dit goed kunnen, zelf heb ik dit talent niet. Dat het een wezenlijk onderdeel van de duivensport uitmaakt vind ik terecht echter niet gecombineerd met onaangewezen. Verder heb ik geloof ik vorig jaar ook al eens geschreven dat ik de kampioenenhuldiging van Brabant noord zelf de grootste chaos vind die ik ooit heb meegemaakt in de duivensport. Ze huldigen niet per discipline maar per hoeveel kampioenschappen je hebt. Ik sta dus naast een vitesse kampioen en jonge duivenkampioen die beide 2 kampioenschappen hebben, welke rank maakt ook niet uit, kortom complete chaos. Goed overal valt wat in te verbeteren echter betwijfel of ze dit daadwerkelijk ooit anders zullen gaan doen.

Goed, komend weekend de huldiging van de afdeling wat ik een van de betere vind buiten het feit dat de kampioenschappen gecombineerd zijn. Kijken of we nog wat leuke afspraken kunnen maken m.b.t 2016 met enkele grote kampioenen.

Op het eigenhok gaat alles volgens planning, de meeste kweekduiven zijn weg bij Willie zodat ook hij kan beginnen met zijn voorbereiding op 2016. De duiven krijgen 1x per dag voer ( 50% koopman, 25% Paddy en 25% zuivering). Ik zit nog in dubio om ze tegen paratyfus te kuren, ik heb het ooit 1x gedaan en dat is me slecht bevallen omdat ik 2 weken nadat ik klaar was met kuren paratyfus kreeg. Wel zijn alle vlieg duiven in maart dit jaar nog geeint tegen paratyfus echter de kweekers niet. Ook een goede kans dat ik alleen de kwekers kuur en de rest gewoon weer komend voorjaar ent.

Voor nu wil ik u erop wijzen dat er momenteel 8 jonge duiven te koop staan op www.gps-Auctions.com deze zijn direct in te zetten op de kweek. Heb je meer info nodig over deze duiven twijfel niet en contacteer me even.

By | 2015-11-02T10:27:00+00:00 oktober 20th, 2015|Blog|