Weblog 23-10-2022

Om maar gelijk alle geruchten de kop in te drukken en alle vragen te beantwoorden; NEE, ik stop niet met de duivensport!!! De afgelopen weken kreeg ik deze vraag veelvuldig omdat ik regelmatig wat duiven verkocht met (kweek) prestaties.

Feit is simpelweg dat ik serieus aan het inkrimpen ben. Vorige winter en voorjaar heb ik wel echt met het idee gelopen om helemaal te stoppen met de duiven. Het heeft ervoor gezorgd dat ik veel te weinig en veel te laat met mijn duiven bezig ging. Van tevoren had ik dan ook wel ingecalculeerd dat het geen megaseizoen zou worden. Nu terugkijkend op het seizoen 2022 verbaast het me eigenlijk nog dat ik ondanks de matige inzet nog 2 ZLU vazen heb weten te veroveren. Hetgeen me ook wel heeft in laten zien dat de pure kwaliteit van bepaalde bloedlijnen echt heel hoog is. Ook terugkijken op de geweldige referenties van 2022 met maar liefst 4 (inter) provinciale overwinningen gaf veelal hetzelfde beeld. Even terugkomend op deze referenties dit zijn alleen de resultaten van liefhebbers in Nederland en Belgie welke slagen met de duiven van mij. Ook in Roemenie, Filepijnen en andere landen zijn er schitterende referenties behaald. In Roemenie zijn bijvoorbeeld de 1e Nat asduif jaarlingen en de 2e Nat asduif oude duiven voor 50% afkomstig van hier.

 

Hoe nu verder? Zoals ik reeds heb aangegeven ga ik zeker niet stoppen met de duivensport. Wel ga ik het terugbrengen naar de basis wat inhoudt dat duiven van vreemde origine op een enkeling na het veld ruimen of hebben geruimd. Ook het aantal kweekduiven wordt verder teruggesnoeid door keiharde selecte. Dan de vliegploeg, deze zal voor 2023 bestaan uit slechts 11 koppels oude duiven! Voor de rest zal er aanvulling zijn met jaarlingen.

De jonge garde van 2022 heeft het geweldig gedaan met hun opleiding. Ook hier bevestigt het mijn vermoeden dat ik terug moet naar de basis iets wat ik de afgelopen jaren op het kweekhok al gefaseerd heb doorgevoerd. Jaarlijks fok ik tussen de 60 en 80 jongen voor eigen gebruik. Zo ook dit jaar en op de eerste africhtingsvlucht van de afdeling werden er 69 ingemand. Na het spelen van op 1 na alle jonge duivenvluchten tot en me 430 kilometer zijn er nog 62 aanwezig. Natuurlijk is dit veel te veel voor mij dus ook hierin zal nog een keuze gemaakt moeten worden. Die keuze zal puur worden gemaakt op afstamming en indruk. De jongen die overschieten maar wel top zijn kunnen worden verkocht, ze beschikken in ieder geval over een goed kompas en zijn klaar voor de kweek 2023.

Opvallend is 1 duif welke is gefokt uit zoon Mad Max x Bonte Lady en de wonderduivin Aurora. Deze jonge duif was op de jonge duivenvluchten 7 keer als eerste. Deze mooie donkere doffer krijgt dus zeker een plekje in het team voor 2023.

Voor nu was dit het weer. Heeft u interesse in jonge duiven of heeft u nog een niet verzilverde bon dan kunt u contact opnemen via frankzwiersmp@gmail.com

Als u een bon wilt vragen….. niet doen! Ik voel me vereerd door de vele aanvragen, de teller staat reeds op 73 aanvragen wat wellicht minder is dan vorig jaar maar nog steeds veel te veel. Ik schenk alleen nog maar bonnen aan mijn eigen spelverbanden en enkele vrienden.

Tot de volgende!!

By | 2022-10-23T12:52:22+00:00 oktober 23rd, 2022|Blog|