Weblog 23-11-2020

Het is eind november en de echte winterkwekers maken zich weer voor de kweek 2021.
De weersomstandigheden lijken goed en als de duiven goed zijn voorbereid is dit dan ook geen enkel probleem. Omdat ik een fondspeler ben is zo vroeg kweken niet nodig voor mij. Wel wil ik graag de jonge duiven spelen op de jonge duivenvluchten dus koppel ik meestal zo rond eind januari. Het komt niet op een dag en kijk hierbij ook naar of mijn duiven er klaar voor zijn. Mijn kweekduiven licht ik dan een 10 dagen voor het koppelen bij en mijn vliegduiven licht ik bij vanaf het moment van koppelen. Ik koppel mijn vliegduiven 2 dagen eerder dan mijn kweekduiven om het eerder bijlichten wat te compenseren.

Voor mij is het echter zo ver nog niet. Op dit moment zitten de duiven nog bij elkaar maar ga deze eind deze week wel scheiden. De zachte temperaturen zorgen ervoor dat de hormoon huishouding vrij actief blijft en ik zit niet op eieren te wachten nu. Het voer is teruggeschroefd naar 50% Koopman, 25% Paddy en 25% zuivering wat allen van het merk Beyers is. Ook ben ik nu reeds een week bezig met een paratyfus kuur. Ik gebruik hier parastop voor van Belgica de Weerd en maak dit aan het lookolie van Belgica de Weerd of Twisterolie van Belgavet. Om de impact van de kuur iets op te vangen krijgen de duiven 2x per week Gentochol van Belgavet.

De afgelopen maand heb ik toch wel wat schrik te voorduren gehad, mijn Europese asduif “Mad Max” liep kreupel en toonde symptomen van paratyfus. Direct heb ik een afspraak gemaakt met Henk de Weerd en samen met Henk, Iwona en Jan is er een behandelplan opgesteld voor deze super duif. Inmiddels zijn we een paar weken verder en is de duif weer helemaal in orde en hier ben ik natuurlijk heel erg gelukkig mee. Team Belgica de Weerd enorm bedankt voor dit snelle en adequaat handelen.  Helaas heeft heel deze situatie er wel voor gezorgd dat er nauwelijks is gefokt uit de Mad Max dit najaar.

De duivendiefstallen de afgelopen maanden bij o.a. Cor de Heijde en Jelle Jellema hebben me ook doen besluiten de beveiliging van het hok nog verder op te schroeven. Naast een alarm zijn er nu ook camera’s op de hokken en in de tuin geïnstalleerd. Het is heel triest dat het zo moet maar ik moet er niet aan denken dat mijn duiven weggehaald worden. Overigens zijn na de eerder genoemde diefstallen de 10 beste duiven op een andere beveiligde locatie.

In deze periode ben ik altijd al wel bezig met de toekomstige koppelingen van de kweekploeg. Ik kijk hierbij vooral naar afstamming en naar de bouw van de duiven. Ik ken natuurlijk mijn duivenstam van buiten en weet heel goed welke lijnen goed met elkaar mixen. Deze probeer ik zoveel mogelijk samen te laten komen in verschillende combinaties. Ook probeer ik zoveel mogelijk de echte topduiven tegen elkaar te zetten. Ik heb dit verleden jaar ook gedaan met “Neo” en de “Aurora” en dit lijkt goed. Alle gefokte jongen van dat koppel zijn nog aanwezig en op de meeste vluchten waren deze 4 jongen bij de eerste 50% allemaal thuis.  Komend jaar zal ook de koppeling “Mad Max” x “Aurora” worden gemaakt en hier heb ik ook grote verwachtingen van. Ik word regelmatig gevraagd of ik kijk naar ogen, vleugels en andere theorieën. Ik kan hier altijd heel simpel nee op antwoorden. Mijn kweekstrategie is heel simpel… Ik wil zoveel mogelijk kopprijzen zo kort mogelijk in de stamboom kweken. Het is volgens mij veruit de snelste weg naar succes. Uiteraard probeer ik ook wat te doen met het gekende hetrosis effect. Omdat dit volgens mijn de allerbeste methode voor succes is kijk ik vaak met heel veel verbazing naar de bedragen die worden betaald voor (achter) kleinkinderen van bepaalde beroemde duiven. Ik snap niet welke visie hier achter zit en betwijfel of de liefhebbers die deze duiven kopen er een goed (sportief) plan mee hebben.

Natuurlijk begrijp ik heel goed dat kinderen van super duiven een bepaald prijskaartje hebben en deze ook niet voor iedereen haalbaar is. Maar als je dan kiest voor kleinkinderen zorg dan dat op zijn minst 3 van de 4 grootouders echte topduiven zijn. Ik heb hier enkele jaren geleden wel eens een gesprek over gehad met een zeer sterk spelende Belgische marathon speler. Hij zag het als volgt: van een echte topduif moet je ongeveer 10 jongen fokken voor een nieuwe topduif dus 1:10. Als je deze formule doortrekt betekend dit dus dat je 100 kleinkinderen moet fokken voor 1 topper van hetzelfde niveau. Ga je nu aan de gang met een duif van 4 top grootouders dan is de kans op een goede 4:100 dus 1:25. Natuurlijk zijn deze cijfers subjectief en zijn er duiven die een hoger rendement geven echter in de basis is dit wel hoe ik redeneer.

Ik zou zeggen denk er eens over na vooraleer u een op het punt staat een kleinkind te kopen van duif X waarbij hij de enige bewezen grootouder is.

Voor nu was dit het alweer en rest mij nog u te attenderen op een bonnetje van mij wat te koop staat op www.toppigeons.nl het is een bon geschonken aan de jeugdcommissie van de afdeling waarin ik speel en zelf ook deel van uit maak.  Het geschonken duifje is een laat (vermoedelijk) doffertje uit 4 super duiven namelijk Kratos, Amber, Neo en Hestia…. 3 x 1e nationaal en 4e Olympiade duif marathon.

 

Tot de volgende.

 

By | 2020-11-23T13:24:38+00:00 november 23rd, 2020|Blog|