Weblog 25-01-2021

Bijna is het zover, nog een paar dagen geduld gaat ook hier seizoen beginnen en ga ik de vliegduiven koppelen. Enkele dagen later komen dan de kweekduiven ook aan de beurt. Ik hanteer dit verschil in koppelen omdat ik de kweekduiven al aan het bijlichten ben en de vliegduiven pas ga lichten bij het koppelen. Om ze voor te bereiden geef ik ze momenteel 2x per week de Twisterolie ( Belgavet)  over het voer met een joostmix recovery. Als ik aankomend weekend gekoppeld heb dan zal ik ook 2 maal per week Minerals (Belgavet) door het water doen gecombineerd met de Gentochol (Belgavet). De vliegduiven laat ik altijd zoveel mogelijk vrij koppelen. Toch probeer ik wel het geheel enigszins te  regiseren zodat de jaarlingen onderling paren en de tweejaarse ook. Dit maakt het straks bij het koppelen naar de vluchten toe wel wat makkelijker.

Het koppelen van de kweekduiven ligt wat genuanceerder. Wat ik probeer is koppels die in 2019 te hebben bewezen goede te hebben gegeven opnieuw samen te zetten. Een voorbeeld hiervan is “Kian” x “Bonte Lady”, hiervan zijn de jongen van 2019 in 2020 respectievelijk 9e en 43e nationale asduif geworden. Ook het wonderkoppel “Mika” x “Vienna II” zal zeker opnieuw gekoppeld worden. De resultaten van deze koppeling zijn echt geweldig metu 3 verschillende nationale asduiven en 6 verschillende duiven die bij de eerste 60 nationaal winnen. De andere koppels probeer ik veelal de oude bewezen duiven te koppelen tegen de jongere duiven. In 2019 heb ik diverse late jongen voor het eigen kweekhok gefokt uit mijn allerbeste duiven tegen elkaar gekoppeld. Deze zullen nu dan veelal gekoppeld worden tegen de bewezen oudere kweek en vlieg duiven. Ook zorg ik er voor dat de koppels niet hetzelfde zijn als het verleden jaar om zo voldoende afwisseling te krijgen.

De eerste stap in het broedschotel proces is gezet en hoewel ik er een hekel aan heb zal het toch moeten gebeuren. Ze liggen nu te weken in de baden en morgen zal ik de eerste lading schoon hebben. Ik gebruik in de nesten altijd nestmatjes en de laatste jaren altijd die van Theuns in Dongen. Deze matjes zijn een heel stuk steviger en worden ook niet pluizig en kaalgeplukt door de duiven.

Het nationale en internationale programma is inmiddels bekend dus in theorie zou ik mijn planning nu kunnen maken. Ik ga dat ook wel enigszins doen maar wel onder voorbehoud natuurlijk ivm de Corona pandemie. Net als in 2020 start ik gewoon op dezelfde manier zoals ik dat normaliter ook zou doen.

Dan wil ik ook uw aandacht vragen voor een tweetal veilingen welke ik gepland heb. De eerste loopt op www.toppigeons.nl en is momenteel online de tweede start half februari op www.pigeoncom.com . In deze veilingen heeft u de kans om een duif aan te kopen wat door mij gefokt is. Op toppigeons staan de oudste jongen deze zullen direct inzetbaar zijn voor de kweek. De veiling op Pigeoncom bevat wat latere jongen en hiermee dient met wat geduld te hebben.

Heeft u vragen over de te koop gestelde duiven dan kunt u me altijd benaderen via e-mail.

By | 2021-01-25T14:21:42+00:00 januari 25th, 2021|Blog|