Weblog 26-02-2019

We zitten al eind februari en over enkele dagen staat de voorjaarsbeurs in Houten weer op het programma. Ik heb de afgelopen jaren diverse beurzen op gebied van duivensport meegemaakt maar de voorjaarsbeurs in Houten blijft voor mij toch echt de leukste. Niet alleen vanwege de vele standhouders maar vooral ook door de vele liefhebbers die vol goede moed en hoop rondlopen.
De sfeer op deze beurs is dus elk jaar weer fantastisch, iedereen heeft er zin in en ook de standhouders maken dan ook graag een praatje. Ook ikzelf zal naar de voorjaars beurs gaan, dit keer gaat zelfs mijn vader mee. Mijn vader is zelf geen duivenliefhebber maar vind het toch leuk om hier en daar wat te helpen. Sinds enkele jaren is hij met pensioen en vorig jaar vroeg hij ineens of hij ergens met de duiven kon helpen. Ik heb hem gezegd dat hij me enorm zou helpen als hij de jonge duiven zou kunnen doen, dit betekend los laten, voeren en schoonmaken. Ik heb hem ook gezegd dat hij dat alleen moest doen als hij het leuk zou vinden, anders niet. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en heeft hij weer zin in de nieuwe ploeg jonge duiven.

Op eigen hok hebben we afgelopen weekend de eerste babyboom gehad. De eerste ronde van de kweekduiven welke onder de vliegduiven waren geplaatst zijn uitgekomen. Wel hebben we hier en daar nog enkele slachtoffers door vechtpartijen. Deze reken ik mezelf hard aan. Voor het eerst heb ik de schuifdeur tussen de 2 afdelingen met vliegduiven dicht gedaan. Ik heb dit gedaan omdat ik dacht daardoor de jaarlingen eerder bak vast te hebben en dat ook het koppelen makkelijker zou gaan. Nu is deze verwachting ook zeker uitgekomen echter vorige week in een moment van haast ben ik vergeten de schuifdeur dicht te doen en dat heb ik geweten, 4 eieren kapot, diverse duiven hebben gevochten het duiven die simpelweg op de verkeerde nesten gingen zitten. Volgend jaar ga ik dit toch weer anders doen en zo leer ik elk jaar weer bij. De tweede ronde eieren van de kweekduiven ligt inmiddels ook alweer in de schalen en daar zal het dan bij blijven voor eigen gebruik.

Komende winter ga ik mijn kweekhok eens serieus verjongen. Naar mijn mening kweek je uit jongere kweekparen gemakkelijker goede en vitale duiven. Op mijn kweekhok zitten diverse duiven van 9 jaar en ouder en langzaam aan zullen deze toch plaats moeten maken voor jongere kweekduiven. Om die reden zal er ook wat minder verkocht gaan worden dit jaar en enkele koppelingen worden gemaakt voor het eigen kweekhok. Denk hierbij vooral aan kinderen van de 5 nationale en NPO winnaars tegen elkaar gekoppeld maar ook zeker van “Neo” en bewezen topkwekers als Frankenstein, Eros en Mika. Ook zal ik zeker niet schromen om de beste twee en drie jaarse duiven na het seizoen een plekje te geven op het kweekhok. Ik ben er van overtuigd dat hoe meer bewezen topduiven ik in de kweek heb hoe meer goede duiven ik terug kweek.

De vliegduiven zijn inmiddels ook al enkele keren los geweest, met de prachtige dagen die we de afgelopen weken hebben gehad zijn er voor mij genoeg mogelijkheden geweest. Het was voor deze duiven voor het eerst sinds september 2018 dat ze weer eens de vleugels konden strekken. Vanwege de in mijn ogen over populatie van roofvogels heb ik ze niet los willen laten. Met de gedachte dat begin April de vluchten starten ga ik ze nu bij elke mogelijkheid dat ik heb los laten om ze over een paar weekjes de eerste verplichte training te geven van 30 minuten.

Ook het video loggen blijft gewoon doorgaan, langzaam maar gestaag groeien het aantal abonnees en ik verwacht vooral dat dit tegen het vliegseizoen ook zal toenemen. Ik vind het leuk om te doen en zal er voorlopig ook zeker mee door gaan. De meest recente vlog vind u hieronder.

By | 2019-02-26T13:30:50+00:00 februari 26th, 2019|Blog|