Weblog 28-07-2015

De laatste “Nationale” krachtmeting zit er op en vanavond korven we in voor de laatste “Provinciale” vlucht vanuit Bergerac. Deze laatste vlucht staat vooral in het teken om de jaarlingen een overnachtvlucht te geven. Wij zijn echt van mening dat ze door deze ervaring als tweejarige veel meer kunnen laten zien. Daarnaast zouden we ook graag nog het een en ander van de jaarlingen willen selecteren. In totaal zullen we 30 duiven inmanden waarvan een groot deel jaarling aangevuld met enkele oude duiven. Wat ik heb begrepen speelt bijna heel Nederland Bergerac, ik hoop dan ook dat alle afdelingen gelijk lossen en niet allemaal 10 minuten op elkaar gaan wachten.

Afgelopen weekend hadden we dus Tarbes op het programma staan en hadden we 8 oude duiven mee op deze vlucht. Gezien we veelal westen wind hadden we verwacht dat de top noteringen in het nationale spel naar Limburg zouden gaan en dat bleek ook wel uiteindelijk. Toch is het met de overnacht altijd mogelijk om elders een vroege duif te draaien dit keer hadden wij het geluk dat onze Miss Nijdeken zich om 10:00 melde en daarmee de 10e nationaal won. “Miss Nijdeken” is een forse duivin van 2011 die we hebben gekregen van Cees Nijdeken uit Rijssen. Cees beleefd sit jaar ook een geweldig seizoen en heeft zoals het er nu naar uitziet een grote kanshebber voor de totel 1e nationale asduif!!! Inmiddels heeft ze nu 4x top 80 NPO gewonnen dus is zeker een van de beste die we hebben. Helaas stond ze niet bij de getekende omdat ze op de Bergerac van 3 weken geleden slechts een staartprijsje won. “Miss Nijdeken werd gespeeld op een jong van 5 dagen. De afstamming van “Miss Nijdeken” is 100% Verweij- de Haan, ze is een kleindochter van de beroemde “Toon”. Het leuke was dat ik bijna gelijk dat Miss Nijdeken viel ik een berichtje kreeg van Peter de Haan met de Melding dat ze een kleindochter van “Golden Future” voorop draaide, we zijn dus beide geslaagd met elkaars soort duiven. Aan Cees willen we nog zeggen bedankt en we hopen dat je ook succes gaat hebben met onze duiven.

2011-1308909

Voor kampioenschappen spelen doen we niet anders hadden we wel enkel oude bewezen duiven gespeeld en de jaarlingen de attractievlucht Limoges gegeven. In de afdeling waar ik speel hebben we alleen het gecombineerde kampioenschap waarbij onaangewezen en aangewezen punten bij elkaar op worden geteld. Persoonlijk vind ik dit een onzinnig kampioenschap. Ik wil weten wie de beste duiven heeft en niet wie de 2 of 3 meest constante duiven heeft. Ik gun iedereen hun kampioenschap maar splits het dan en nomineer minder kampioenen. Op dit moment hebben we 15 kampioenen in de afdeling. Ik zou veel liever 5 of 10 onaangewezen kampioenen hebben en daarnaast 5 of 10 aangewezen kampioenen. Natuurlijk spreek ik hiermee wellicht voor eigen belang, aangewezen duiven pakken is iets wat ons op de een of andere manier niet lukt. Ik moet ook zeggen dat het ons ook niet echt boeit. Wij willen de beste duiven hebben, duiven die teletekst kunnen winnen en grote prijs percentages kunnen pakken. Wij hebben liever een duif die 1x per seizoen stampvroeg is dan een duif die 3x middenmoot pakt. Daarop selecteren we en dat werpt z’n vruchten af. Maar genoeg over kampioenschappen dit is bekend en daar zal je mee moeten dealen.

Na volgend weekend zullen we gaan evalueren over het seizoen en zullen we ook een korte samenvatting schrijven over het afgelopen seizoen. Wel kunnen we alvast verklappen dat we zeker zeer tevreden zijn over dit jaar. Op de 5 nationale vluchten pakken we in de afdeling 4x top 10 en nationaal ook 2x top 10. In totaal hebben we 46 duiven ingemand en hiervan winnen er 35 prijs, een prijspercentage dus van 76%, het percentage 1:10 zal ik ook nog uitrekenen maar deze zal dicht bij de 50% komen. Bij de Nationale kampioenschappen zullen we waarschijnlijk in de top 5 onaangewezen kampioen eindigen iets waar we bijzonder trots op zijn. In 2013 was ik onder eigen naar reeds 2e Nationaal onaangewezen kampioen echter waren de kampioenschappen toen makkelijker omdat slechts 1 duif per 10-tal telde voor het onaangewezen kampioenschappen. In het huidige onaangewezen kampioenschap word de fondspiegelformule gehanteerd dus alle punten van alle prijsduiven optellen en delen door het aantal duiven dat je mee hebt. Dit is in mijn ogen de meest eerlijke manier van berekenen.

Verder zijn we inmiddels al enkele weken bezig met de jongen en de verliezen vallen me behoorlijk mee. Op dit moment hebben we nog 44 duiven van de 56 waarmee we zijn gestart. De duiven hebben nu 3 vluchten gehad en ik verwacht er niet heel veel meer te verliezen. Wel hebben we diverse gewonde duiven er tussen zitten. Ook gisteren kwam er een duif thuis die flink aangevlogen was, de wond was al helemaal droog en aan het herstellen. Dit duifje was al ruim 10 dagen onderweg en is waarschijnlijk in de vlucht naar huis gewond geraakt waardoor het niet meer in staat was haar reis voort te zetten. Nu was ze voldoende hersteld en kwam dus alsnog thuis. Ik verbaas me altijd over het verschil tussen die fondduiven en de vroegere Cees Jansen duiven die ik had. Deze duiven moesten op de dag van lossing thuis zijn anders kon je ze afschrijven. Ook nu bij Willie en zijn programma duiven zie ik dit fenomeen. Een groot contrast dus met de fondduiven die dagen en soms weken later nog naar huis komen.

De jonge krijgen dit jaar het hele programma en dus 4 vluchten van 400+km, het is een test om te kijken of we daardoor onze jaarlingen beter naar huis kunnen krijgen.

Volgende week dus de seizoen evaluatie, voor allen die nog mee spelen veel succes!

By | 2015-11-02T10:24:29+00:00 juli 28th, 2015|Blog|